Скијашке новости

Датум: 21.06.2019
Водич: sportski stručnjak Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Francuska, Italija

Dve najmističnije planine u centralnom delu Evrope, povezaćemo u jednu celinu. Alpski trek, Materhorn i Mon Blan, Švajcarsku i Francusku. Za one koji se opredele za nešto manje kilometara, spa centar i celodnevne pešačke ture po ovoj ne slučajno top 1. destinaciji u celoj Švajcarskoj i Francuskoj.

Poslednji termin za prijavu: do popune 17 mesta.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

Cena: 490 za laganiju varijantu i 990 € za Alpski trek. U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u domovima i spa centru, boravišna taksa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak).

Poneti: Pasoš,  plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Датум: 24.04.2019
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Израел

Трекинг кроз векове и далеку историју човечанства

Израел је рај за планинарење, са бескрајним обележеним стазама погодним за све нивое планинарења, различитог трајања и преко небројених пејзажа од северних зелених брда до јужних пустиња. Не постоји тако сложена земља у свету која је уједно и тако фасцинантна и интригантна. За све оне који желе да прошире своја знања, авантуристе жељне нових сазнања и духовних вредности и јединственог и непоновљивог доживљаја, који вас неминовно поново враћа у Свету и Обећану земљу.

Попећемо се на планине, ућићемо у градове и осетити јединствену мешавину између прошлости и садашњости, обичног и изузетног.

Са Маслинoве горе (836м) пружа се предивни поглед на Стари град. То је важно историјско место са кога је Исус посматрао град, слутећи о мучној смрти која га чека. Одатле се заиста види цео Свети град и део његових зидина са зазиданом Златном капијом.

Масада није важна само зато што је УНЕСЦО светска баштина или древна тврђава која заузима непоновљиву, стратешку локацију високо на равној висоравни изнад Мртвог мора, већ представља и симбол одлучности и херојства.

Јерусалим се не може описати, он се са преко 4000 година историје мора доживети! Потпуно јединствен – град традиције, религије и историје, али и све више модерне културе и наслеђа, то је град који толико има да понуди да можете провести године и још увек не видите све. Један од најстаријих градова на свету, свет за Јевреје, хришћане и муслимане, Јерусалим нуди беспрекорно сензорно и духовно искуство.

Саборна црква Христовог гроба- Гроб Господњи, Голгота, Улица бола „Виа долороса“, Зид плача...Дочекајмо Васкрс у Јерусалиму заједно!

ПРОГРАМ ПУТА:

Дан први 23.04.2019.- уторак – Крећемо из Београда у вечерњим часовима, најкасније око 22 сата организованим трансфером до аеродрома. Вожња уз паузе ради одмора и освежења.

Дан  други 24.04.2019.- среда Пријава за лет, пасошка контрола, укрцавање и полетање у раним јутарњим сатима. Слетање на аеродром Бен Гурион. Трансфер до Тел Авива. Пешачење центром Тел Авива и смештај у хостелу, односно апартману. Слободно време на плажама Средоземног мора или трекинг на променади од Тел Авива до једне од најстаријих лука на свету Јафа на коју се ослања модерни Тел Авив (око 5 км). Слободно време и ноћење. Укупан трекинг око 8 км.

Дан  трећи  25.04.2018-  Велики четвртак.  У преподневним часовима крећемо организованим превозом до Јерусалима. Трекинг центром око 3 км и смештај у центру- хостел са доручком. Полазак из Јерусалима до Националног парка Масада. Успон на врх Масада – змијским путем. Са врха се пружа поглед  на јудејску пустињу, са друге стране је Мртво море и планине  Јордана. (Мртво море- Важи за најсланије море на свету. Са својим салинитетом око девет пута већим од салинитета обичне морске воде, у њему живот не постоји и представља највећу депресију у свету (најмања надморска висина копна) а водена површина је на –422 метара надморске висине и даље опада). Тврђава није важна само зато што је УНЕСKО светска баштина или древна тврђава која заузима непоновљиву, стратешку локацију високо на равној висоравни изнад Мртвог мора, већ представља и симбол одлучности и херојства. Висинска разлика око 800 м. (Алтернатива- до врха тврђаве се може стићи и гондолом). Дужина трекинга око 10 км. Уколико време дозволи посета оази у јудејској пустињи која је на најнижој тачки на планети Земљи и по могућству пливање- плутање у Мртвом мору. Повратак у Јерусалим. Ноћење.

Дан четврти 26.04.2018-  Велики петак. Доручак и одлазак до Страдалног пута- „Виа Долорес“, одакле сваке године јерусалимски Патријарх на Велики петак носи велики дрвени крст. Поклоници се прикључују литији са својим крстовима у рукама, обучени  у тамну одећу у знак саосећања на најтужнији дан у хришћанству. Застајући на свим станицама пута „Виа Долорес“ долази се до Голготе, где на месту Христовог рођења се полажу крстови и освећују. Одлазак у Витлајем (Палестина) и посета Цркви Христовог Рођења. Двери понизности су главни улаз и посећујемо место Христовог рођења, Мали олтар у пећини са четрнаестокраком Звездом Рођења означава место на којем је Исус дошао на свет, познатој као Витлајемска звезда. Посета Млечној пећини, у коју се по предању склонила света породица. Ту је Богородица подојила Христа, али је неколико капи млека пало из њених груди на камен који је побелео, па данас неки верници стружу тај камен сматрајући да је лековит. Повратак у Јерусалим. Ноћење.

Дан пети 27.04.2018 - Велика субота. Доручак.  Посета Маслиновој Гори са које се пружа најлепши поглед на Јерусалим. Посета цркви Оче наш- где је молитва исписана на десетинама различитих језика света. Посета руском манастиру Марије Магдалине, задужбини руског императора Александра III, саграђене између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Обилазак Гетсиманског вртацрква Богородичиног гроба која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска. Одлазак у цркву Христовог Васкрсења и дочек Благодатног огња. Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима. У патријарховим рукама, Божјом милошћу пале се 33 свеће колико је Исус имао година проживљених на Земљи. „Свети пламен“ дели са вернима. Читава црква у једном тртенутку изгледа као да гори. Пламен се преноси даља по читавом граду. Трекинг у дужини око 10 км. Ноћење.

Да шести 28.04.2018- Васкрс У поноћ присуствовање литургији на Васкрс. Повратак у смештај у раним јутарњим часовима. Одмор. Слободно време може да подразумева посету српском манастиру светог Архангела у Јерусалиму и другим културно – верским институцијама . Ноћење.

Дан седми 29.04.2018 понедељак Доручак и рано ујутру трансфер до аеродрома Бен Гурион у Тел Авиву. Организовани трансфер до Београда. Долазак у поподневним сатима.

Начин плаћања: динарски по продајном курсу НБС.

Цена: 790 € (са укљученим авио превозом и таксама уз напомену да је цена авио превоза променљива и зависи од момента резервације)

Цена укључује: авио превоз са укљученим таксама- променљив зависно од момента резервације, трансфере, 4 ноћења са доручком у Јерусалиму, 1 ноћење у Тел Авиву, организационе трошкове и трошкове вођења.

Приликом пријављивања уплаћује се аконтација од 300 евра. После тога динамику уплата одређује путник, с тим што је потребно извршити уплату целокупног износа 15 дана пред пут. У случају отказивања, задржава се износ начињених трошкова за појединца и сразмерно за групу, а рефундирају сразмерно уз пронађену замену.

У наведену цену не улази: Поједини оброци, осигурање, улазнице које нису наведене, индивидуални трошкови, сувенири.

Задржано је право промене дела програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва , затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак).

Понети: Пасош, новац, планинарску књижицу.

Опрема: примерена програму и временским условима. Сву опрему и гардеробу спаковати у ранац односно Једна ручна торба (макс. величине 40 x 30 x 20 cm, до 10 kg тежине . Обућа мора бити  сигурна и добро позната од стране корисника.

Повратак:       29. априла до 18 часа.

Рок за пријаву:  До попуне места.

Водич Рајко Јаковљевић, ПСД Копаоник, Београд, МБ 410, тел 060/076 0085 и 060/387-0123, или е-маил: rajkojakovljevic@yahoo.com. Важе сва правила планинарске организације.

Da
Датум: 10.03.2019
Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: NP Kopaonik

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO „KOPAONIK” BEOGRAD

Zmaja od Noćaja 9/IV, 11000 Beograd

www.psd-kopaonik.org.rs

KOPAONIK

SKIJANJE I ZIMOVANJE

od 10. do 17.marta 2019. godine

Ski staze.jpg 01_n.jpg

1. Ukupna cena smeštaj i hrane je:

- u dvokrevetne i četvorokrev. sobe sa kupatilom..je13.720 din. a sa popustom od 10% je 12.348 din. INema mesta.

- u šestokrevetnoj sobi (soba 6), sa kupatilom je 13.300 dinara, a sa popustom od 10% je 11.970 dinara.Nema mesta.

- u višekrevetne sobe ( 9 i 10), zajedničko kupatilo je 11.620 din.a sa popustom od 10% je 10.458 dinara.Nema mesta

- u višekrevetnoj sobi, gornji ležaji (soba 10) i pomoćni ležaji u sobama gde ih ima, je 10.010 din., a sa popustom od 10% je 9.009 dinara. Ima 1 gornji ležaj i 1 ležaj na stepeništu.

1.1.Dece do 3 godine starosti:

- ako spavaju u ležaju sa roditeljom ne plaćaju smeštaj,

- ako koriste zaseban ležaj plaćaju 70% od redovne cene smeštaja,

1.2.Deca preko 3 do 7 godina starosti: ako koriste zaseban ležaj plaćaju punu cenu smeštaja u toj sobi,

• Za decu stariju od 7 godina primenjuju se cene navedene pod tačkom 1.
  1. Ishrana je organizovana angažovanjem zakupca. Vreme obedovanja, način i vreme izdavanja užine, sa zakupcem,reguliše vođa smene.Doručak je 8 do 9,užina je 12 do 13 i ručak večera je 17 do 19 časova

2.1.Za decu do navršene 3.godine starosti, hranu regulišu roditelji. sa zakupcem.

2.2. Cena hrane za decu starosti od navršene 3. do navršene 7. godine vrši se u visini 50% od cena propisanih za starije od 7. godina,

1. U cenu aranžmana nije uračunata boravišna taksa koja po danu boravka iznosi: deca do 7 godina ne plaćaju, deca od 7 do 15 godina plaćaju 50 dinara i stariji od 15 godina 100 dinara
  1. NAPOMENA:

Uslugu smeštaja u planinarskom domu mogu koristiti samo članovi Planinarskog, Skijaškog i Orijentiring saveza Srbije. Članstvo se dokazuje članskom karticom granskog saveza koju članovi moraju obavezno imati kod sebe prilikom boravka u domu. Ako, za vreme boravka u domu, član nema svoju karticu kod sebe, mora se ponovo učlaniti.

.U cene nije uračunata cena ulaska u Nacionalni park, a naplaćivaće se kada počne primena odluke koju je propisao JP "NP Kopaonik”

4.3. Vođa smene može organizovati poseban prevoz ili kupovinu karte za redovan.prevoz od Beograda.

4.4.Skijaška sekcija Kluba, na zahtev članova smene može organizovati obuku u skijanju, po ceni od 7.500,00 dinara, po učesniku za 6 (šest) dana obuke. Obuka traje 3 časa dnevno, a organizuje se za najmanje 7 (sedam) polaznika.

1. Rezervacija i način plaćanja:
    • Rezervacija podrazumeva uplatu akontacije, najmanje,u visini 25% od cene aranžmana.
    • Plaćanje se može vršiti u više rata do polaska na Kopaonik.
    • Pretplata celokupnog iznosa, za sedmodnevni aranžman, najmanje 30 dana pre početka smene, donosi popust od 10%.
  • Pri otkazivanju rezervacije od uplaćenog iznosa Klub zadržava:
  • za vreme otkaza do 7 dana pre korišćenja zadržava se 100% uplate,
  • za vreme otkaza od 8 do 14 dana zadržava se 50% uplate
  • za vreme otkaza od 15 do 21 dan zadržava se 30% uplate
  • za vreme otkaza od 22 do 30 dana zadržava se 20% uplate
  • za vreme otkaza od 31 i više dana zadržava se 10% uplate
  1. Klub zadržava pravo korekcije cena, ukoliko dođe do promene kursa dinara u odnosu na evro.Cena hrane je 10 evra i zavisna je od kursa .

Planinari van Beograda ili oni koji nemogu doći na prezentaciju u Klub,   mogu uplatiti na tekući raćun vođe smene. Broj TR može se dobiti posle davanja ličnih podataka (Prezime, ime, datum rođenja, klub, broj članske kartice i telefon za kontakt) SMS porukom ili preko e-maila

Za one koji ne skijaju, organizovaću i vodiću pešačke ture, pored SKI staza ili van njih.

Ostale informacije:011/2561-278 i 064/2851-572 ili e-mail:jovandj.vodic@sezampro.rs

09-11-2018                           VOĐA SMENE: Jovan Đokić, planinarski vodič

07b_n.jpg 7d  Kamin u trpezariji_n.jpg

Trpezarija- sala za ručavanje i druženje                                                                                      Kamin u trpezariji - sali