Датум: 21.06.2019
Водич: sportski stručnjak Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Svajcarska, Francuska, Italija

Francuska:MON BLAN(3.900m), Švajcarska: Materhorn za svakoga, vodopadi, treking, Ženeva,Ansi,Venecija/Alpski trek

Dve najmističnije planine u centralnom delu Evrope, povezaćemo u jednu celinu. Alpski trek, Materhorn i Mon Blan, Švajcarsku i Francusku. Za one koji se opredele za nešto manje kilometara, spa centar i dnevne pešačke ture po ovoj ne slučajno top 1. destinaciji u celoj Švajcarskoj i Francuskoj.

Oduvek ste želeli da vidite Mon Blan i Materhorn, ali mislite da niste spremni. Ova atraktivna akcija vas dovodi do Mon Blana i Materhorna, vodi vas do čuvenih glečera i alpskih jezera, vodi vas do šarmantnog alpskog gradića Šamonija i Cermata, kolevke planinarstva, turizma i skijanja, do čuvene francuske kuhinje i Švajcarske preciznosti Ovo je akcija za uživanje, gde nećemo birati učesnike po fizičkoj kondiciji, a opet bićemo tu nadomak najvišeg vrha zapadne Evrope. Ovo je akcija za sve od 7- 77 godina. Ispunite svoj san o Mon Blanu i Materhornu!

PROGRAM AKCIJE:                                                                                                      20.-29. Juna2019 godine

1. dan: Polazak iz Beograda u večernjm časovima.
  1. dan: Preko Italije ulazimo u Švajcarsku, usputne pauze. Vozimo se auto vozom kroz deo švajcarskih Alpa. Oporavak od puta pravimo šetnjom do najvećeg visećeg mosta na Svetu iznad klanca, 500 metara dužine. I stvarno je impozantan, (10 km, 600m/U/S). Nastavljamo iz Švajcarske ka Francuskoj. Smeštaj je u blizini Šamonija u oazi mira opremljen svim spa sadržajima za naš osmodnevni boravak. noćenje.

Фотографија корисника Izleti iz Beograda planine, jezera, manastiri, rekreacija
3-9. dan: Imamo dane za boravak u najlepšim delovima Alpa u letnjim uslovima. Ova oblast je dobro poznata i voljena od skijaša i planinskih entuzijazista svih vrsta. Mon Blan, na visini od 4807 m, je treća najposećenija prirodna destinacija u svetu. Ovome je dodata i posebnakosmopolitska atmosfera. Trekinzi i planinarski usponi do jezera Lac Blanc (2356 m). nezaboravan prizor gde se Mon Blan ogleda u vodi jezera.(13km, 1000m/U), obilazimo i najlepši vodopad u ovom delu Alpa (4 km, 100m/U). Omiljeni boravak u Šamoniju. Snadbevanje planinarskom i drugom opremom po odličnim uslovima. Odlazak ka Ledenoj pećini Mer de Glace zupčastim vozom, a vraćamo se divnom pešačkom stazom kroz šumu ili vozom ko želi (7 km, 800 m/N), to je glečer smešten na severnim padinama planinskog masiva Mon Blan u Alpima. Dug je 7 kilometara i 200 metara širok, i najduži je glečer u Francuskoj. Na visini od oko 1800 m čeka nas uređena pećina u ledu u samom glečeru sa izvajanim skulpturama u ledu. do koje je moguće doći na nekoliko načina. Zatim nastavljamo ka glečeru Blaitiere, ispod koga je tunelom ispod samog Mon Blana dug 12 kilometara. Koristimo gondolu, koja nas iznosi preko glečera, snega, leda na “drugu planetu” na mesto gde prestaje ego malog čoveka, a uzdiže se sam vrh Evrope i vrh u svakom smislu te reči. Dotaći visinu od 3900m. Tu ćemo imati pored trenutka koji svi želimo da trajno zabeležimo preko studijskih roto fotografija i edukativne postavke od istorije planinarstva i muzeja do testova naše spremnosti za nastavak odavde dalje. Dalje može da bude gore ili dole. Obići ćemo fenomenalan vodopad i okruženje u kome se nalazi (4 km, 200m/U), kao i glečer koji ga pravi. U okruženju vodopada je restoran, gde provodimo vreme za odmor.

Jedan dan pravimo izlet do Švajcarske – Ženeve i naravno čuvenog ženevskog jezera. Obilazimo čuveni francuski gradić Ansi koji najviše podseća na Veneciju sa svojim mostovima. Priprema za polazak i napuštanje ove kolevke može se slobodno reći centra kulture i umeća življenja i opuštenosti.

Put nas vodi preko Švajcarske I mondemskog grada Zermat. Zermat je okružen sa 29 vrhova viših od 4.000 metara, ali je najpoznatiji po Materhornu, koji se nalazi na južnoj granici švajcarskoga kantona Vale i koji oduzima dah. To je slikovito mesto u kome automobili nisu dozvoljeni i smešteno je između najviših planinskih vrhova Švajcarske sa oko 400 km pešačkih staza. Materhorn (Monte Červino) je planinski vrh Peninskih Alpa, koji se uzdiže poput nedokučivog monolita iznad grada u kome se susreću planinari iz čitavog sveta. Tokom leta ovde dolaze ljubitelji planinarenja i planinskog turizma, a tokom zime ljubitelji skijanja na Alpima. Iznad Zermata uzdiže se najviši vrh švajcarskih Alpa Difuršpic ili Monte Rosa 4.634 metara. Iznajmljujemo vozilo koje nas dovozi do zupčastog voza. Ulazimo u zupčasti voz, jer Gornergrat (3.089 m) nas čeka. To je jedno od onih mesta koje svako treba da poseti najmanje jednom u životu. Panorama planine i predivan pogled na Matterhorn i sve vrhove do Monte Rose (Dufourspitze) sa jedne i Mon Blana sa druge strane, su nezaboravni. Obavezna izrada roto fotografija i uživanje u jednom od najlepših panoramskih pogleda Evrope. U povratku živopisna staza nas vodi do jezera u kome se oslikava moćni Materhorn. Treking u dužini (12 km, 1.500m/S) km. Idemo živopisnim putem, gde je glečer Dosen, vrt- glečer koji otkriva svet nestalih glečera i tragove koji su ostavili još iz perioda ledenog doba. Takođe prelazimo preko impozantnog visećeg mosta iznad klanca, koji je reka Gornera izdubila. Upoznajemo Zermat, pauza pred put.

1. dan: Vožnja do Venecije ili Palmanove. (zavisno od vremena i raspoloženja grupe). Krećemo na put ka Srbiji uz usputne pause..

Hrana je povoljna i raznovrsna u Carrefour marketu. Restorani su skuplji, ali ne preterano skupi.

Do gotovo svih navedenih lokaliteta sa može stići i gondolom ili zupčastim vozom!

Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak). Ili otkaza akcije zbog nedovoljno prijavljenih.

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Poneti: Pasoš, novac, plan. knjižicu, osiguranje. Koliko novca poneti, na upit.

Oprema: primerena programu i vremenskim uslovima. Usponi nisu opasni, ali mogi biti dugotrajni. Imamo i stenovitu i travnatu površ. Svu opremu i garderobu spakovati u ranac. Obuća mora biti sigurna i dobro poznata od strane korisnika. Sve dopune garderobi i opreme možemo dokupiti u odličnim specijalizovanim radnjama, po povoljnim uslovima.

Poslednji termin za prijavu: do popune 10 mesta.

Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put.

Kotizacija: 490 € za laganiju varijantu i 990 € za Alpski trek. U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja hotelu i spa centru, boravišna taksa, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i

organizacioni troškovi puta. Nisu uracunate dve vožnje gondolom i zupčastim vozom.

Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!

NAPOMENA . Moguće je avionom doći do Ženeve.

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail: rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Poneti: Pasoš,  plan. knjižicu, osiguranje, novac (na upit)

Vođa je Rajko Jakovljević, Pd Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Датум: 11.06.2019
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Sveta Gora, Grčka

ПРОГРАМ ПУТА
Дан Први:  Полазак минибусом око 17,30 часова.

IMG_5993.JPGIMG_20170609_092542.JPGIMG_20170609_105804_BURST001_COVER.JPGSAM_4594.jpg

Дан Други:  У јутарњим сатима стижемо у  Уранополис. Подизање виза, куповина бродске карте и улазак у Свету Земљу може да почне. Искрцавамо се у Хиландарској луци Јовањица и вожња до нашег манастира Хиландара. Обилазимо наш манастир, присуствујемо литургији, вечерамо и коначимо.

7020489_x.jpegIMG_20170609_121713.JPGIMG_20170610_060716.JPG0-02-04-6893f3d6c5f86ea46c42fa6c3ef58d2f1d10ccc2b78a6c68f5de3ac67e0e2302_full.JPG400px-Athos_6.jpg

Дан Трећи: После литургије, ручка и опроштаја од М. Хиландара. настављамо , ка манастиру Есфигмен, где ћемо на том путу видети крст и маслину Цара Душана као и импозантни пирг (кулу) Краља Милутина, обилазимо и манастир Есфигмен . Наш данашњи задатак је одлазак бродом до манастира Велике Лавре и одатле наставак успона на митску планину Атос.  На пловидбеном путу видећемо многе манастире источне обале попут Ватопеда, Ивирона итд. Кратко обилазимо свети манастир Велика Лавра- најстарији манастир на Светој Гори и први у хијерархији. Успон практично почиње одатле.  Стаза је прошарана шумом, успон је константан, али умерен. На висини од око 1.500м је мала црквица Панагија. Одмор и остављање вишка ствари. Настављамо ка врху, уживање у заласку Сунца и овом посебном месту. У повратку ноћимо у Панагији (кревети су на спрат и постоје вреће за спавање, али обавезно понети своју врећу и подлошку)

515.JPGesfigmen-ban.jpg

IMG_20170611_120848.JPGSAM_4974.jpghil.JPGIMG_20170611_162535.JPG
Дан Четврти:  Ујутру, полазимо и спуштамо се ка скиту Свете Ане. Кратка пауза, опоравак и послужење. У овом скиту се чува стопало Свете Ане. Настављамо ка луци и узимамо брод, са којим стижемо до полазне тачке до луке Небеског града Уранополиса. Пловидба је западном обалом где поред древне луке Дафни, наилазимо на манастире руски Панталејмон и друге.

Припрема се за повратак, купање на морској обали, ручак. У повратку обилазимо Каково- метох манастира Хиландара.  Крећемо пут Србије и Београда где очекујемо да стигнемо у раним јутарњим часовима.

IMG_20170611_202833_BURST002.JPG

Котизација : 120 евра (динарска противвредност). Пријава уз аконтацију.

У цену улази: услуга превоза, свих путарина и вињета, oрганизацију око 2 ноћења,   трекинзи, вођење и услуге водича, паркинзи, наднице,смештај и храна возача, превоз до различитих наведених локација, као и организациони трошкови пута. Смештај и храна у манастирима се не наплаћује, смештај за оне који остају у Уранополису.
У цену не улази: Такса за улазак на Свету Гору која се плаћа на лицу места и свако понаособ је подиже уз пасош (такса износи 25е), трансфери бродом, осигурање.
За остале информације обратити се организатору и водичу. Потребно је пријавити се на време из разлога компликоване процедуре добијања дозвола и благослова.

Напомена 1: Постоји могућност да буде обезбеђен још један дан на Светој Гори, где би се обишла и Кареја, Испосница Светог Саве...

Напомена 2: За даме је обезбеђен програм у коме ће имати прилику да виде и доживе максимално онога шта је дозвољено женском роду ( у овом јединственом делу планете): Пешачка стаза дужине до 10 километара, висине до 300 метара уз саму ивицу пограничне зоне са Светом Гором, Пешачка стаза уз обалу до граничног копненог улаза у Свету Гору. Манастир Зиг, стара црква у Уранополису, целивање икона са Свете Горе на броду који је удаљен од обале око 150 метара. Одлазак на пешчану плажу бродићем, купање у месту смештаја. Заједнички одлазак у метох манастира Хиландар. У цену није укључена потенцијална трећа ноћ, бродићи, храна, осигурање.

Аконтацијом (80 евра) се резервисе место и важе сва правила планинарске организације.
Водич: Рајко Јаковљевић: тел.060/387-0123 rajkojakovljevic@yahoo.com ПСД Копаоник Бгд

Da
Датум: 26.05.2019
Водич: V. Marjanović
Место одржавања: Источна Србија

Републичкa акцијa

Дани јоргована

Тупижница 1.160 m

25. маја 2019. године (субота)

П л а н а к ц и ј е:

До 5,45 час. - Окупљање учесника акције Плава локомотива ГЖС

06,00 час. - Полазак на акцију.

09,45 час. - Долазак у с. Бучје у подножју Тупижнице и припрема за успон.

10,00 – 13,00 час.- Успон и долазак на врх.

13,00 – 13,30 час. – Задржавање на врху, фотографисање ...

13,30 – 14,00 час. – Силазак до пећине Леденица

14,00 – 16,00 час. – Силазак у с. Бучје и овера успона.

16,00 – 17,00 час. – Ручак.

17,30 час. – Полазак за Београд, где се очекује долазак до 22,00 часова.

Организатор Републичке акције је Планинарски клуб „Шиљак“ из Бољевца.

Јачина туре: средње напорна тура, висинска разлика је 610 m, дужине стазе укупно око 11 km и за 3,5 сата лаганог хода се стиже до врха на 1.160 m. Креће се од цркве из села Бучје. У првом делу стазе, хода се уређеним колским путем са благим успоном. Средњи део стазе је мало стрмији, углавном се пешачи кроз шуму, док је трећи део стазе по гребену поред расцветалих јоргована. Све време успона се пружа предиван поглед на околна села и планину Ртањ са једне стране и врх планине Тупижница са репетитором са друге стране. Кад се изађе на гребен, на истоку се пружа гребен Старе планине са врховима Бабин нос 1.108 m, Тресак 1.000 m и Јаношицa 980 m, а између је долина Белог Тимока са најлепшим селом – Мали Извор.

О п р е м а: гардероба за пролећно планинарење, опрема за заштиту од кише и батеријска лампа. Организатор обезбеђује после успона ручак (пасуљ), па је потребно понети прибор за јело. Понети и воду за један дан. Вођа акције задржава право, да у случају непредвиђених околности измени план.

Ц е н а: 1.500,00 динара (велики аутобус) и 2.000,00 динара (минибус).

ВОЂА АКЦИЈЕ

Властимир Марјановић

(Тел. 011/227-2100 и 063/729-1281)

Е-мail: vlasta.mar55@gmail.com

001 2015 Dani jorgovana, plakat_n.jpg

002 Dani jorgovana 2016_n.jpg

004_n.jpg

clip_image008.jpg

clip_image010.jpg

clip_image012.jpg

Датум: 25.05.2019
Водич: Sanja Jakovljevic
Место одржавања: Uvac

Kanjon Uvca je jedan od najslikovitijih predela Srbije, eko oaza i prirodni rezervart. Kanjon Uvca je jedno od nekoliko preostalih staništa Beloglavog Supa, retke ptice grabljivice iz roda Orlova. Tok Uvca je izrazito krivudav. Kanjon je slikovit sa nebrojenim meandrima i pećinama. Kanjon Uvca razdvaja dve „zlatne“ planine: Zlatibor i Zlatar. Tok reke je dug oko 100 km, a jednim delom prolazi kroz ovaj čuveni kanjon u kom reka gradi slikovite meandre koje možete posmatrati sa strmih litica u okolini ili direktno sa reke, plovidbom čamcem.

PROGRAM AKCIJE:

Polazak u subotu sa železničke stanice (kod Plave lokomotive) u 7,30h.

Prvog dana posećujemo Zlatiborsko jezero na planini Zlatibor, gde ćemo praviti pauzu za odmor na našoj najomiljenijoj planini, naravno laganu šetnju. Nastavljamo put ka Zlataru, hodaćemo lagano uzbrdo po stazi zdravlja iznad Nove Varoši na planini Zlatar do hotela Panorama i vidikovca, odakle je lep pogled na Varoš. Noćenje je u smeštaju na Zlataru ili Sjenici. Dužina staze je ispod 10 km.

Drugog dana, vozimo se preko Sjenice do mesta gde se reka Vapa uliva u Uvac i odatle hodamo do lagune Markova ravan, odakle ćemo zaploviti čamcima kroz kanjon Uvca. Sve vreme imamo živopisan pogled na kanjon do velikih stena, gde se gnezde Beloglavi supovi - orlovi lešinari. Napuštamo brodić i obilazimo Ledenu pećinu sa čuvarima NP. Zatim nastavljamo čamcima do mesta gde se penjemo blago uzbrdo po livadama da bi došli do vrha Molitva 1.246 m odakle je nezaboravan pogled na meandre reke Uvac, 300 metara ispod nas.

Ukupno hodanje će biti lagano i iznosiće oko 10 km, a čekaće nas i najbolji sir po odličnoj ceni.

Nastavljamo preko Ivanjice, kratak odmor, a zatim put Beograda, gde očekujemo da stignemo do 21,30 čas.

Cena: usluga prevoza, noćenja u hotelu- vili,  trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 4.000 dinara. Ukoliko je grupa manja od 20 učesnika uvećanje je 250 dinara. Plovidba kanjonom-splavarenje u bezbednim brodićima, ulaznica u rezervat prirode, kao i poseta pećini Ledena Pećina iznosi od ove godine (1000 i 250 dinara),

Na izlet poneti zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.

Oprema: primerena vremenskim uslovima.

Vođa je Sanja Jakovljević, (pomoćnik Rajko Jakovljević)PK Kopaonik,Beogradtel 060/387-0123, ili e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com Važe sva pravila planinarske organizacije.

Датум: 11.05.2019
Водич: Zorica Jakovljević
Место одржавања: Vrujci

PROGRAM:                                                                                                                                                 11 . MAJ 2019.

MANASTIR „BOGOVAĐA“ (POČ. XV VEKA) – PREDANJE KAZUJE DA JE SLEPI GRGUR BRANKOVIĆ (GERMAN) OSNIVAČ MANASTIRA;

KANJON REKE RIBNICE – ( ZAŠTIĆEN REZERVAT ),

(kroz šumu i obilazak „ Kumove česme“)

RIBNIČKA PEĆINA – ZAŠTIĆENA PRIRODNA RETKOST;

(ko želi može pregaziti Ribnicu i ući u pećinu)

BERKOVAČKA GLAVICA – I GRUPA PREKO BERKOVAČKE GLAVICE (PEŠAČKA TURA) DOLAZI U B. VRUJCI;

BANJA VRUJCI (kupanje u termalnim vodama otvorenih bazena)

– II GRUPA PRODUŽAVA U B. VRUJCI AUTOBUSOM;

Pešačke ture: - ( I Grupa 10 km, visinska razlika 300 m,   II Grupa 4 km, v.r. 150 m);

USLOVI AKCIJE:

ISHRANA: Iz ranca (moguće naručivanje na pešačkoj turi)

POLAZAK – 07,30 h ISPRED PLAVE LOKOMOTIVE

POVRATAK – oko 20,00 h ISPRED PLAVE LOKOMOTIVE

KOTIZACIJA: 1.300 DIN (usluga prevoza, vođenje i usluge vodiča, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta). Ulaznica za bazene termalne vode grupno je oko 200 dinara. Ukoliko je broj putnika manji od 20 cena se uvećava za 200 dinara

VOĐA AKCIJE: Zorica Jakovljević, (pomoćnik Rajko Jakovljević) rajkojakovljevic@yahoo.com, detaljnije informacije na sajtu www.psd-kopaonik.org.rs ,TEL:060/3870123,

OPREMA: Odgovarajuća obuća, mali ranac, voda; Pešačka tura nije zahtevna. Vođa akcije zadržava pravo izmene dela akcije. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Poneti: overenu zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu.

Датум: 01.05.2019
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Grčka, Atos

PROGRAM PUTA:

Krećemo iz Beograda u 17,30h.

Smeštamo se u Uranopolisu u dvo/trokrevetnim sobama i imamo aktivnosti vezane za ovo predvorije ulaska na Svetu Goru.

Muškarci ,ko želi i uz predhodnu obaveznu najavu nastavljamo do našeg manastira Hilandar, uz mogućnost prenoćišta. Zatim nastavak aktivnosti u Uranopolisu.

Dame, obezbeđen je program u kome će imati priliku da vide i dožive maksimalno onoga šta je dozvoljeno ženskom rodu ( u ovom jedinstvenom delu planete): Pešačka staza dužine do 10 kilometara, visine do 300 metara uz samu ivicu pogranične zone sa Svetom Gorom, Pešačka staza uz obalu do graničnog kopnenog ulaza u Svetu Goru. Manastir Zig, stara crkva u Uranopolisu, celivanje ikona sa Svete Gore na brodu koji je udaljen od obale oko 150 metara. Odlazak na peščanu plažu brodićem, kupanje u mestu smeštaja. Zajednički odlazak u metoh manastira Hilandar.

Priprema se za povratak, kupanje na morskoj obali, ručak. U povratku obilazimo Кakovo- metoh manastira Hilandara. Кrećemo put Srbije i Beograda.

Кotizacija : 120 evra (dinarska protivvrednost). Prijava uz akontaciju.

U cenu ulazi: usluga prevoza, svih putarina i vinjeta, organizaciju oko 2 noćenja, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, nadnice,smeštaj i hrana vozača, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta. Smeštaj i hrana u manastirima se ne naplaćuje, smeštaj za one koji ostaju u Uranopolisu.
U cenu ne ulazi: Taksa za ulazak na Svetu Goru koja se plaća na licu mesta i svako ponaosob je podiže uz pasoš (taksa iznosi 25e), transferi brodom, osiguranje.
Za ostale informacije obratiti se organizatoru i vodiču. Potrebno je prijaviti se na vreme iz razloga komplikovane procedure dobijanja dozvola i blagoslova.

U cenu nije uključeno  brodići, hrana, osiguranje.

Vođa je Rajko Jakovljević, PSD Kopaonik, Beograd, MB 410, tel 060/387-0123, ili

e-mail:rajkojakovljevic@yahoo.com. Važe sva pravila planinarske organizacije.

Фотографија корисника Izleti iz Beograda planine, jezera, manastiri, rekreacija