Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 29.12.2022
Водич: STANOJE STOJKOVIĆ
Место одржавања: ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

од 29.12.2022. до 02.01.2023.

Први дан – ЧЕТВРТАК (29.12.2022.)

Полазак аутобуса у 20,00 часова. Место поласка биће накнадно одређено.  Вожња аутопутем преко Македоније до граничног прелаза Евзони на граници са Грчком. Успутне паузе и царинске формалности. Обилазак меморијалног комплекса Поликастро.

Други дан  - ПЕТАК (30.12.2022.)

Долазак у Солун. Обилазак Српског војног гробља на Зејтинлику а после тога слободно време за разгледање града Наставак вожње за Лутраки. Смештај у хотел. Слободно време за одмор од путовања, упознавање са околином и могућност купања у минералној води са температуром од 37 степени у базенима или на отвореном. Ноћење.

Трећи дан – СУБОТА (31.12.2022.)

Доручак. Припрема за успон на Кајмакчалан. Долазак аутобусом до ски центра Ворас. Љубитељи скијања уместо успона на врх могу да скијају. Успон на врх планине Ниџе - Кајмакчалан (2521 м). Повратак у хотел у поподневним часовима. Припрема за дочек. Дочек Нове године уз свечану вечеру и музички програм. Ноћење.

Четврти дан – НЕДЕЉА (01.01.2023.)

Доручак. Пешачка тура до места Като Лутраки, где се налази српско војно гробље и црква коју су зидали српски војници. Ко не жели на пешачење, има слободно време за коришћење базена са топлом минералном водом и прекрасну могућност да се на отвореним базенима, под заснеженим небом релаксира у минералној води темперетуре 37 степени. Ноћење.

Пети дан – ПОНЕДЕЉАК (02.01.2023.) 

Доручак. Напуштање соба до 9 ч. Полазак за Србију. Успут обилазак места где се налазе остаци споменика са есхумираних српских војних гробаља из Великог рата. Краће задржавање у Едеси за разгледања највећег водопада у Грчкој. Након тога наставак путовања ка граничном прелазу Евзони. Долазак Београд у касним вечерњим сатима.

Котизација – 70 евра у динарској противвредности, за превоз на релацији Београд – Солун – Лутраки - Београд.

Три ноћења са доручком (око 50е), свечана новогодишња вечера и жива музика око (25 е) плаћају се на рецепцији хотела.

СМЕШТАЈ:  Ноћење са доручком у хотелу «Алмопиа». Собе са купатилом, топлом водом и парним грејањем. Кафа је бесплатна.

Путно осигурање, коришћење базена (око 3 евра/дневно) и индивидуални трошкови падају на терет путника.

Обавезно понети: пасош, планинарску картицу, одговарајућу одећу и обућу за боравак на планини у зимским условима, купаћи костим, баде мантил а љубитељи скијања опрему за скијање.

За реализацију ове акције потребно је минимум 40 учесника.

Водич не сноси одговорност за планинаре са здравственим тешкоћама који су се пријавили за успон.

Посебне напомене: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности Планинарског савеза Србије.

За путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања. 

                                                                                                      Организатор : СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ, 

                                                                                                                                            Моб: 062/211-017

ЛУТРАКИ (Доњи Пожар) је мало туристичко место са око 2000 житеља. Налази се на 700 км од Београда. Са својим минералним лековитим изворима познато је од времена Александра Македонског. Место обилујe са ресторанима, продавницама и кафетерјама. Овде посетилац може да комбинује минералну топлу воду у базенима са планинарењем, посетама уникатних пећина или скијањем на планини Ворас (Кајмакчалан). Област је планинска. Токови топлих и хладних вода заједно са богатством флоре даје овом региону јединствену лепоту од далеке 1920 год када је први пут проглашен за "природну бању". Температура воде је од 37 - 38 целзијусових степени. Воде су лековите и препорачују се за разна оболења.

Comments

Датум: 13.11.2022
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

Comments

Датум: 06.11.2022
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

ПЛАНИНАРСКО-СКИЈАШКO ДУШТВО “КОПАОНИК” БЕОГРАД
www.psd-kopaonik.org.rs

О Р Г А Н И З У Ј Е
БЕСПЛАТНУ ПЕШАЧКУ ТУРУ У ОКОЛИНИ БЕОГРАДА
ЛИПОВИЧКА ШУМА ,КРУЖНА
6. НОВЕМБРА 2022.

Полазак аутобуса Ласта 560 са окретнице на Бановом брду у 09:10 за Барајево.
Учесници сами регулишу превоз. Лица старија од 65 година, са годишњом БУС плус не плаћају превоз. До окретнице долазе :12, 13, 37, 50, 57, 56, 85, 88, 531, 532

Лака пешачка тура (дужина око 11км, висинска разлика око 100 м): Липовичка шума од водоторања - мотел "Липовица" и Коњички клуб – лево у шуму поред пута, на југ, за Барајево, на око 2 км десно на запад, поред потока и викенд насеља, уз прелазе преко потока, око 3,5 км, десно шумским путем, на север до Мељака и ресторана "Код Момчила", где ћемо одморити. Прешли смо око 8 км. Овде се може одустати и ући у бус од Лазаревца и други.

Да краја стазе остаје још .око 3 км, за бус из Барајева.

Повратак аутобусом „Ласта“ кроз Липовичку шуму, Ибарски пут, Петлово брдо – Видиковац - Жарководо до окретнице на Бановом брду.

Могу да иду и нечланови, ако процене да могу прећи ову деоницу.
Пријава и упис је у току вожње аутобусом до Липовачке шуме.

Јован Ђокић , планинарски водич, 064 285 1572

Sl.1 Стаза пешачке туре на ТК 1:50.000 u Lipovačkoj šumi

Sl.2. Група на почетку стазе, 14.11.2021

Одлике: У Липовичкој шуми има највише стабала цера, јасена, клеке, бреста, багрема, као и разног шибља. На косама и уским долинама - у Крићевици, Врелини, Дољанском потоку, Буковцу, Крушику, Тасићу и другим местима, расте углавном храст. Поред листопадне шуме, које има највише, у задње време се све више засађују и четинари, што ову шуму чини још лепшом и привлачнијом, па је тако Липовица проглашена за једно од најлепших излетишта надомак Београда.

У Липовици се налази узгајалиште расних коња, а оно се налази у склопу шумског газдинства ЈП „Србијашуме“. Ловиште обилује многобројном и разноврсном дивљачи - срнама, муфлонима, зечевима, фазанима, лисицама, јаребицама и другом дивљачи. У Липовици је основана фазанерија у којој се гаје фазани и за друга ловна подручја.

Положај шуме доминира овим крајем - са њених пропланака пружа се изванредан видик на ближу и даљу околину, на Београд, али и на планине Шумадије - Авалу, Космај, Букуљу, Сувобор, Маљен, Повлен, Медведник, Јагодњу, Цер, па и на сам Срем и Фрушку гору.[3]

Клима делује снажно на биљни свет, ветрови дувају најчешће зими из правца југозапада, а лети са запада и и северозапада. Просечна годишња температура је 11,7°С. На развој шуме на овим теренима знатно утиче влага, ветар, светлост, као и органски чиниоци, потом надморска висина, нагиб, конфигурација терена, геолошка подлога, биљни и животињски свет овог краја и други фактори.[2]

Данас се шума као излетнички и рекреативни центар слабо користи, мада за то постоје врло добри услови. Шума се пречишћава од шибља, кроз њу су просечене широке праве стазе (просеци). Многи делови шуме се крче, а засађују се нова стабла.

Када се буду уредиле стазе ради лакшег пролаза кроз шуму, довела вода и изградили угоститељски објекти, Липовица би могла да постане веома привлачно и занимљиво излетиште Београда и околине.[3]

Sl.3

Sl.4

Sl.5

Comments

Датум: 04.11.2022
Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA HRVATSKA, KUTIJEVO
45zgt
PLANINARSKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                       Zmaja od Noćaja 9/ IV , 11000 Beograd
                                                                www. psk-kopaonik.org.rs
                         ZA ČLANOVE ORGANIZUJE PLANINARSKI IZLET NA SLAVONSKE PLANINE
                          PAPUK, Ivočka glava (913 m) – KRNDIJA (556 m)
                                                        Manifestacija - Dani vina u Kutjevu
                                                                      images
                                                        04 - 06. novembra 2022 god .
- U petak, 04.novembra, u 7 .00 časova, polazimo ispred opštine Novi Beograd, putujemo auto-putem preko graničnog prelaza Šid i dolazimo u Vukovar. U Vukovaru se zadržavamo oko sat vremena u obilasku grada na Vuki. Polazak iz Vukovara oko 11.00 časova, nastavljamo putovanje Slavonijom pored Osijeka, Našica, Orahovice i oko 13.00 časova trebalo bi da dođemo u manastiru Orahovica- Duzluk i crkvi Svetog Nikole (jedan od najstarijih i najznačajnijih središta duhovnog okupljanja Srba Slavonije). Nastavljamo dalje put do Kutjeva, tamo ćemo se kratko zadržati u nabavci vina u vinariji Bodegrajac i obilasku Kutjeva gde će se u narednim danima odvijati tradicionalna manifestacija Dani Vina. Nakon toga polazimo do našeg konačnog odredišta u mesto Velika i hostela Vila Štefica.Nakon razmeštaja u hostelu “ Vila Štefica '', ručka uz druženje, odlazimo na počinak .
- U subotu, 05. novembra , doručak u hostelu i u 08.30 časova polazak prema planinarskom domu Jankovac na Papuku.
Dolazak do 9.30 časova do planinarskog doma Jankovac i polazak na pešačku turu: pl.dom Jankovac-Ivočka glava (vidikovac 913 m)- pl.dom Jankovac. Pešačka tura traje 5 časova i dužine je 14 km.
Od 15,00-17,00 časova je vreme za odmor i obilazak prirodnih lepota u neposrednoj blizini pl.doma Jankovac (jezara, vodopada i ostalih prirodnih lepota Parka prirode Papuk. Postoji i lepa staza zdravlja koja se obiđe za sat vremena.
                   

 pl.dom Jankovac jankovac.jpg  Vodopad_jankovac.jpg

                                                                          
U 17.00 časova je polazak za Veliku , ručak u hostelu, a potom odlazak u Kutjevo gde nastavljamo druženje sa planinarima HPD Vidim iz Kutjeva povodom manifestacije Dani vina koja se ovde tradicionalno održava uz muziku.
U 23.00 časova je povratak u Veliku na noćenje u Vilu Štefica.
-U nedelju, 06.novembra, odlazimo iz Vile Štefica prema Kutjevu, gde stižemo do 08.30 časova. U 09.00 je otvaranje manifestacije Dani vina.
Od 09.00-14.00 časova je pešačka tura na Krndiji : s.Mitrovac-odmoriste Mlaka (556m) -Kutjevo.Dužina staze je 14 km.Ima i znatno kraćih staza za one koji to žele, a koje vode lokalni licencirani vodiči.
-Od 14,00-17,00 časova je vreme za ručak i druženje planinara kao i obilazak Kutjeva u kome se nastavlja manifestacija Dani vina, uz mažuretkinje i prigodan muzički program.
-Polazak za Beograd je u 17,00 časova , a dolazak do 22.00 časa.
   65t4t  man. Orahovica dfgthtzh                 
CENA: u protivvrednosti 110 eu (troškovi prevoza,2 noćenja u hostelu Vila Štefica u dvokrevetnim sobama sa kupatilom, sa jednim bogatim slavonskim doručkom u subotu ujuto, 2 kompletna ručka sa aperitivom i jednim pićem posle jela za petak i subotu, boravišnom taksom, ulaznicom u Park prirode Papuk i organizacioni troškovi vodiča).Organizator manifestacije je uvek do sada obezbeđivao besplatan slavonski doručak u nedelju,ali na to se ne smemo osloniti pa imajte nešto obezbeđene hrane za doručak.Ručak je moguće kupiti na samoj manifestaciji na štandovima ispod šatora po pristupačnim cenama.
-Uplate ponedeljkom na sastanku društva u prostorijama MZ Terazije br.45 od 19,00 - 20,00 časova, ili kod vodiča.
-
VODIČ:RADOVAN VUČKOVIĆ tel.063/327458,2607179,vucko60@gmail.com
-
NAPOMENA: Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.Obavezne maske u prevozu i pridržavanje svih epidemioloških mera,ukoliko to bude neophodno.U zavisnosti od vremenskih uslova i drugih okolnosti koje bi negativno uticale na izvodjenja planinarske akcije (izleta), vodic ima PRAVO izmene plana, radi zastite zivota i zdravlja ucesnika planinarske akcije (izleta). Na planinarsku akciju (izlet) mogu se prijaviti samo zdravi i psihofizicki spremni planinari.Poneti planinarsku i zdravstvenu karticu overenu za 2022-tu godinu i pasoš važeći barem još 3 meseca uključujući sa danom povratka.

Comments

Датум: 21.10.2022
Водич: Славица Бошковић

Позив  планинарским водичима и планинарским друштвима  за теренско истраживање

Србија, европским пешачким путевима Е7-15: Крива Река (Копаоник)-Блажево-Лукови

21-23.10.2022.

Западним деловивима Србије води европски пешачки пут Е7 подељен на више регија.

Пут ознаке Е7-15 Крива Река (Копаоник)-Блажево-Лукови, припада Копаоничко -Топличкој регији.

Теренско истраживање подразумева пешачење Е7-15 маркираним, црвено жутим путем ( европска маркација) , на деоницама :

 1. Крива Река -Јарам 11km-Панчићев врх 5km
 2. Панчићев врх-Блажево 11km
 3. Блажево-Лукови15km
 1. Лукови -Селова17km

Укупна дужина наведеног европског пешачког пута Е7-15 је 50км, висинске разлике при успону и спусту 2200/2450м, категорисаног као захтевни пешачки пут.

ЦИЉ ИСТРАЖИВАЊА: Сагледавање карактеристика пешачког пута , ради планирања и реализација планинарских акција.

Ради оперативности на терену, број места је ограничен.

Планинарска друштва која су задужена за одржавање маркација европског пешачког пута Е7-15 су: ПД Авала, Београд, ПСД Сребрнац, Брус и ПСД ''Копаоник'', Београд.

ПРОГРАМ ИСТРАЖИВАЧКЕ АКЦИЈЕ:

ПЕТАК 21.10.2022.

20,00 Долазак у ПС Дом „Копаоник“, Марине воде(1725m). Смештај је у малокреветним собама са купатилом и вишекреветним собама са спратним купатилом. Собе су са постељином ,треба понети пешкире. Дом има централно грејање, интернет и рачунарску опрему.

 СУБОТА22.10.2022.

07,00 -08,00 Буђење, лична хигијена, доручак. Припрема малог ранца и опреме за планинарску туру.

08,00 Превоз до Криве Реке

08,30 Пешачење наведеним деоницама Е7-15 ,пратити маркацију:

 1. Крива Река (1172m)-Јарам 11km-Панчићев врх (2017m) 5km

Укупна дужина стазе око 16km, са очекиваним успоном 845m

17,00  Повратак у дом, ручак и одмор

19,00 Вечера и дружење

НЕДЕЉА 23.10.2022.

07,00 -08,00 Буђење, лична хигијена, доручак. Припрема малог ранца и опреме за планинарску туру.

08,00 Пешачење наведеним деоницама Е7-15,пратити маркацију:

 1. Панчићев врх-Блажево 11km
 2. Блажево-Лукови15km, ако услови на терену дозволе.

17,00 Повратак у дом, ручак.

18,00 Полазак за Београд, долазак се планира до 23,00

ПРИЈАВЕ СА УПЛАТАМА најкасније до10.10.2022.на састанку Друштва.

ЦЕНА:3200рсд обухвата смештај, боравишну таксу , храну-шест оброка и организационе трошкове.

ПРЕВОЗ УЧЕСНИКА: Цена ће се знати накнадно, зависи од броја пријављених и возила.

ОПРЕМА: Мали ранац , вода, сендвичи,слаткиши,воће, удобна планинарска обућа, заштита од сунца и кише, пресвлака за 3 дана, комотна и слојевита гардероба према временским приликама, пакет за прву помоћ.Кондициона и психичка спремност и добро расположење.

ДОКУМЕНТА:Оверена планинарска и здравствена књижица,лична карта, новац и др. Ако, за време боравка у дому, планинар нема своју планинарску картицу код себе, мора се поново учланити код водича, попуњавањем евиденционог листа ПСС-а и уплатом чланарине.

ОРГАНИЗАТОР: задржава право измене плана услед временских услова и других непредвиђених околности ради заштите живота и здравља учесника акције.

Водич не сноси одговорност за планинаре са здравственим тешкоћама који су се пријавили на туру.

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности ПСС-а.

Водич ПСС Славица Бошковић МБ 260

ПСД ,,Копаоник'' Београд

069 10 41 792 Viber

slajabb@gmail.com

Comments

Датум: 16.10.2022
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

Comments