Издвојене теме

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Представља један од најважнијих показатеља тренутног стања организма и његове утренираности.
Разликујемо три врсте пулса, односно броја откуцаја срца у минути:
1. Пулс у апсолутном мировању (resting HR) је минимални број откуцаја срца у минути у стању потпуног мировања. Мери се непосредно по буђењу, ујутро или понекад увече када је организам потпуно опуштен. За оне који не тренирају пулс је око 60, а код утренираних особа (рекреативаца) је око 50, док је код веома утренираних спортиста око 40, па чак и 30 откуцаја срца у минути.
2. Пулс у дневном мировању (ambiental HR) представља број откуцаја срца у минути у стању мировања у току дана. Мери се док се седи, лежи или одмара. Код већине људи је око 70. Код утренираних спортиста је око 50 до 60 откуцаја у минути.
3. Максимални пулс (max HR) је највећи број откуцаја срца у минути. Ова вредност је индивидуална и мења се са годинама. Може се одредити на више начина, а најједноставнији је када се од броја 220 одузме број година (220 – број година = max HR). Наравно, најтачнија вредност се добија тестом оптерећења код лекара специјалисте.

Каква форма, такав пулс, односно разлика између оних који су утренирани и оних који то нису је у реакцији срца и целог кардиоваскуларног система на физички напор. Нeутренирано срце је мање и при напору оно покушава да испумпа што више крви. Међутим, како није у стању да испуни очекивања организма за кисеоником, та особа се брзо задише и умори. Спортиста има веће срце које „спорије ради”, али зато пумпа више крви. Зато да бисте били здрави и сачували своје здравље морате вежбати! То треба да вам буде императив. Дакле, пешачите, трчите, пливајте и возите бицикл, шта год вама највише одговара, али одржавајте своју физичку спремност. Будите упорни у томе и труд ће се исплатити врло брзо. Некаква препорука је да комбинација трчања, вожње бицикла и пливања даје најбоље резултате. Формула за успех је врло једноставна: ВОЉА и УПОРНОСТ.