Датум: 06.08.2020
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Italija

6.-10. 8. 2020. godine

Dolomiti ili Dolomitski Alpi planinski je venac u Istočnim Alpima u Italiji. U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

 

Za vreme Prvog svetskog rata, linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Nekoliko vrlo dugačkih staza vodi Dolomitima, zvanih "Alte vie" (i.e. visoke staze). Za prelazak takvih dugačkih staza, numerisanih od 1 do 8, potrebno je barem nedelju dana hoda zbog čega se na njima nalaze mnoga planinarska odmorišta.

PROGRAM PUTA:

1.dan Polazak iz Beograda sa parkinga opštine Novi Beograd i železničke stanice u ranim jutarnjim časovima časa. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica. Smeštanje u objektu, najverovatnije apartmanskog tipa u dvokrevetnim sobama. Slobodne aktivnosti- šetnja. Noćenje


2.dan Ujutru, posle doručka polazimo ka planinskom prevoju Sass Pordoi (2.242m) gde uzimamo gondolu do vrha Sasso Pordoi. Uživamo oko dva sata na vrhu, ili nastavljamo do vrha Piz Boe (3.152m), kratka pauza, povratak do gondole, ili spuštanje do prevoja planinarskom stazom do prevoja Sass Pordoi i vožnja do smeštaja na zaslužen odmor. Slobodno vreme, noćenje.


3.dan Ujutru, posle doručka, krećemo vozilom na lokalitet Tre Cime. Oni su verovatno jedno od najpoznatijih i najposećenijih planinskih grupa u Alpima. Predstavljaju meku za alpiniste različitih stilova, ljubitelje ferata, planinare zaljubljenike u nestvarno. Tu se nalazila i granica Italije i Austrije do 1919. godine, kao i poprište bojeva Italije i Austrougarske, gde ćemo i mi se uveriti u isto, jer će nam se na kraju naše pešačke staze ukazati tuneli i bunkeri minulih vremena. Dužina staze je 11km/ 400m. Ako je društvo raspoloženo i spretno obilazimo vodopad Fanes u botaničkom rezervatu prirode neverovatne lepote. Nastavak staze u dužini od 10 kilometara, zahteva i određenu spremnost i spretnost. U povratku obilazimo poznati grad zaljubljenika u skijaške sportove Kortinu di Ampeco. Tu je moguće organizovati večeru. Dolazak u smeštaj, slobodno vreme, noćenje.

4.dan Napuštanje smeštaja oko 10 časova, a prvi deo dana je namenjen odlasku u Trst i plaže na moru, gde polako rezimiramo utiske, ali i pripremamo za naš polazak ka Srbiji. Slobodno vreme za šetnju, kupanje i individualne aktivnosti što uključuje i šetnju ovim značajnim gradom. U večernjim časovima polazak za Srbiju. Vožnja preko Slovenije i Hrvatske... sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica.


5.dan Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima na mesto polaska.


Način plaćanja: dinarski po prodajnom kursu NBS, 50% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put.

 


KOTIZACIJA : 240 €
(u cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta i dozvole za pojedine zemlje, 3 noćenja, boravišne takse, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija u toku 5 dana, kao i organizacioni troškovi puta).

CENA NE OBUHVATA:

• gondola 18 evra,

• osiguranje


Cena za vodiče (formalne i neformalne) različitih organizacija i udruženja na upit!


Poneti pasoš, zdrav. knjižicu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.


NAPOMENE:

•Oprema: pl.cipele ili dobre patike, štapovi, za kupanje i specijalnu tehničku opremu za avanturu kod vodopada.


•Zadržano je pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)

•U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka najkasnije do 10:00 časova. •Ishrana je u sopstvenoj režiji.

•Planinari nose opremu za hiking prilagođenu godišnjem dobu i vremenskim uslovima.

VOĐA AKCIJE: Rajko Jakovljević, br. licence 410, PSD Kopaonik-Beograd

TEL: 060/387-0123, rajkojakovljevic@yahoo.com

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Važe sva pravila planinarske organizacije.