Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 24.07.2020
Водич: Rajko Jakovljević
Место одржавања: Grčka
Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Grcka

Ova akcija, mogla bi se nazvati proputovanje Grčkom ( i najvećim delom Srbije), aktivni odmor, pokloničko putovanje i prvestveno planinarska akcija.

Dan prvi: Polazak u večernjim časovima iz Beograda sa dve lokacije: Novi Beograd i železička stanica. Noćna vožnja preko Srbije, Makedonje, Grčke.

Dan drugi: Dolazimo u Solun. Posećujemo velelepno zdanje crkvu Sv. Dimitrija, nastavljamo ka Paraliji ili slicno - primorsko mesto, koje je svakako i dalje najposećenije od strane srpskih turista. Smeštaj u sobe, odmor, plivanje, noćenje.

Dan treći: Posle jutarnjeg plivanja, nastavljamo put ka klancu Tempi koja se nalazi između planina Olimp i Kissavos. Glavni nacionalni put koji vodi ka Solunu, prolazi kroz ovu usku klisuru reke Pinios. Obilazak klisure predstavlja izuzetan doživljaj, jer se prolazi, jednim od najlepših predela u celoj Grčkoj. Mesta prepuna zelenila ,bršljena, rodendrona i stabala platana. Most preko reke Pinios se zove most želja, jer devojke sa njega bacaju novčiće u reku da im se ispune želje. U blizini reke Pinios se nalazi crkva sv. Petke u čijoj je blizini i izvor lekovite vode u steni. Legenda kaze da je neprihvaćena i proganjana od svog naroda, Paraskeva bežala i krila se po pećinama. Dok je boravila u ovoj pećini, suze koje su joj potekle pale su u rečicu koja je tu izvirala u pećini i prema verovanjima ta voda je lekovita za oči, pa se turisti umivaju kada dođu. Ovde imamo pauzu i uživanje u letnjikovcu. Nastavljamo put ka Atini, deo noćna vožnja.

Dan četvrti: U Atini smo u jutarnjim časovima. Ukoliko vreme dozvoli posećujemo drevni manastir Pantokrator i Nacionalni park u njegovoj blizini. Uzimamo trajekt, sa kojim isplovljavamo do našeg, jednog od ciljeva, ostrvo Egina - poznato i kao ostrvo Svetog Nektarija, na koga dolazi samo onaj koga Sveti Nektarije pozove! Nektarije Eginski je u Grčkoj slično što i Vasilije Ostroški za naš narod, a mnoge zdravstvene ustanove, uključujući i Onkološki institut Srbije, uzele su ovog grčkog sveca za zaštitnika. Obilazimo manastir, ukoliko ne dobijemo konak i blagoslov, odlazimo u privatni smeštaj na obali mora. Noćenje.

Dan peti: Pored morskih aktivnosti i boravka na peskovitoj plaži, polazimo na naše planinarske aktivnost i osvajamo, ne mnogo zahtevan najviši vrh ovog ostrva Oros (532 m), sa toliko i visinskom razlikom ili nešto niže. Na vrhu se nalazi mala crkvica, jedna od mogobrojnih (postoji 300 crkava na celom ostrvu). Osim prelepih plaža, na ostrvu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje, sagrađen u 7. veku pre nove ere. Noćenje.

Dan šesti: Napuštamo ostrvo Eginu, posle boravka na plaži predivnog mesta Agia Marina, trajektom plovimo do luke Pirej. Kroz otprilike dva sata, pred nama se otvara pogled na celu Atinu. Put nas dalje vodi ka Meteorima – skup pravoslavnih manastira na liticama stena. Posle obilaska I pauze, nastavljamo ka Srbiji. Noćna vožnja sa usputnim pauzama.
Dan sedmi: Očekivano vreme dolaska je u jutarnjim časovima.

 

 

 

 

Polazak:

Polazak 24. jula 2020. godine u 21 čas od opštine Novi Beograd i 15 minuta kasije sa Plave Lokomotive (železička staica). Maršuta putovanja: Beograd – Makedoija – Grčka Solun –(Paralija) – Tempi – Egina – Atina - Meteori – Beograd.
Kotizacija:
U cenu je uračunata usluga prevoza, svih putarina, vinjeta, noćenja u smeštaju apartmanskog tipa, trajekti za vozilo i putnike, trekinzi, vođenje i usluge vodiča, parkinzi, prevoz do različitih navedenih lokacija, kao i organizacioni troškovi puta je 190 evra za 20 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 30 evra. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 120 evra. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.
Hrana-voda:
Hranom i vodom se snadbevamo u marketima.
Povratak:
30. juli oko 08,00 časa.
Rok za prijavu:
Do popune mesta.
Vođa akcije:
Rajko Jakovljević tel.: 060 387 0123
email: rajkojakovljevic @yahoo.com
Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Zadržava pravo otkaza akcije u slučaju nedovoljno prijavljenih.
SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

Листа електронске поште за Планинаре