Најаве Акција

ПУТЕВИМА БИБЛИЈЕ

ЕИПАТ – СИНАЈСКА ГОРА ( Мојсијев врх 2500 м.н.в.) -МАНАСТИР СВЕТЕ КАТАРИНЕ

02 – 06 . 03. 2023

Током посете Светој земљи Старог завета, планирано је посетити један од најстаријих манастира на свету, манастир Свете Катарине који датира из 4 века. Сам манастир је права ризница духовности и чува непроцењиво блао које је од великог значаја за целокупни хришћански род. У ризници манастира се налази најстарија икона на свету Исуса Христа Пантократор и икона Мајке Божије, небројено старих докумената између отало и најстарији Српски  псалтер који датира из 10 века, Мухамедов декрет о изузећу  којим је исламски пророк заштитио манастир и изузео га од плаћања пореза. Сама ризница и библиотека манастира  сматрају се најбогатијом на свету после Ватикана. Манастир је у свету јединствен што у свом склопу има и джамију која није активна. У склопу манастира се налази несагорива купина, мошти Св. Екатарине, њена рука са прстеном који је лично од Господа добила и она се чува као велика светиња.

Сем посете манастиру планиран је успон на највиши врх Синајског полуострва, Мојсијев врх висине 2500 метара надморске висине. То је уједно и место где је Мојсије од Бога примио 10 Божијих заповести након што је из Египта извео народ Јеврејски.

Први дан.02.03. #

Долазак групе три сата пре лета на аеродром Никола Тесла у Београду. Лет у 11:55 Београд – Истамбул, слетање у Истамбул у 15:35, чекање на преседање у Истамбулу на лет за Шарм ел Шејк. Лет Истамбул – Шарм ел Шејк у 00 : 15 , слетање у Шарм ел Шејк у 01:50 минута.  По завршетку пасошких формалности, следи укрцавање у аутобус и одлазак до манастира Свете Екатарине. Манастир Свете Екатарине је једна од најстаријих православних манастира на свету, датира из 325 године, када је на месту несагориве купине царица Јелена подигла капелу посвећену Пресветој Богородици. Од 325 године, па до дана данашњег манастир је жив где молитва без прекида траје. Сам манастир обилато су даривали и српски владари из династије Немањић, Свети Сава је током свог другог путовања у Свету Земљу посетио манастир Свете Екатарине где је провео Часни пост. Од Шарм ел Шејка, до манатира Свете Екатарине има у једном правцу 220 километара. По доласку у манастир следи смештај у манастирском конаку, у двокреветне, трокреветне собе.

Други  дан.03.03

По одмору групе, следи излет до бедуинског села Џаба Лија, у повратку из бедуинског села одлазак до стене златног телета. Повратак у манастир и одлазак до панорамског видиковца. Вечера, одмор и припреме за ноћни успон на Мојсијев врх. Вечера.

На успон ка Мојсијевом врх, креће се од самог манастира Свете Екатарине који се налази на 1400 метара надморске висине, око 01:00 после поноћи. Креће се уређеном планинарском стазом, у једном правцу од манастира до Мојсијевог врха има око 8 километара, надморска висина Мојсијевог врха је 2500 метара. Стаза је средње захтевна, са тим да су задња два километра стазе степеничасток типа. Током успона праве се успутне паузе у ипровизованим бедуинском објектима, који се налазе уз саму стазу. Излазак на Мојсијев врх планиран је око 05:30 минута, да излазак сунца је око 05:45 минута. Сам излазак сунца на Мојсијевом врху и поглед у ком се може уживати је фасцинатан. Задржавање на Мојсијевом врху је у просеку до 45 минута, затим следи повратак у манастир. Доручак.

Трећи дан. 04.03.

По обављеном доручку следи обилазак манастира, улазак у сам манастир где се чувају мости Свете Екатарине, поклоњење моштима, одлазак до Мојсијевог бунара, Несагориве купине, посета манастирској ризници. Слободно време за куповину. Вечера.

Четврти  дан.05.03.

Рано устајање, одлазак на Свету Литургију, по завршетку литургије доручак, а затим следи укрцавање у аутобус и полазак за Шарм ел Шејк. По доласку у Шарм ел Шејк, следи смештај у хотел,( St. George 4*, na bazi all inclusive) и слободне активности, одмор. Вечера.

Пети  дан. 06.03.

Доручак. Слободне активности, у 12 часова излазак из соба. Око 16 часова полазак групе из хотела на аерочдром,  у 18:50 лет из Шарм ел Шејка за Беч,  слетање у Беч у 22:15 по локалном времену. По слетању у Беч, и проласка пасошких контрола следи укрцавање у комби, аутобус са којим ће се група вратити у Србију – Београд.

ЦЕНА: 400 долара + авио карта која тренутно кошта 200 еура ( са могућношћу варирања цене) и комби, аутобуски превоз на релацији Беч – Београд  55 еура, тренутна цена са могућношћу варирања уколико дође до поскупљења деривата на тржишту.

Пријава уз аконтацију од 200 долара.

У цену је урачунат смештај у манастирским конацима, са доручком и вечером, локални водич, напојница за водича и возача аутобуса, бедуински водич који ће предводити групу до Мојсијевог врха и назад, улазницу у манастирску ризицу. Смештај у хотелу у Шарм ел Шејку је на бази all inclusive.

НАПОМЕНА:

Према Закону о туризму ( члан 86, став 4,) за путовање није обезбеђена        заштита у погледу гаранције путовања.

Путовање није туристичко и не очекујте смештај у хотелима високе категорије

Авио карту може сваки путник сам за себе купити уколико то жели и притом сам сноси све ризике. Такође куповина авио карти се може извршити у овлашћеној туристичкој агенцији, која ће бити гарант за продату услугу. На релацији Београд – Истамбул – Шарм ел Шејк, лети се са авио превозником ПЕГАСУС, а у повратку Шарм ел Шејк – Беч авио превозник је  ВИЗЗ АЕР

Са куповином авио карте резервише се место за пут

Сваки путник је у обавези да провери важност путне исправе, за држављане Србије није потребна виза за Египад.

Организатор путовања не сноси одговорност уколико неко од путника изгуби путну исправу.

Организатор не сноси одоворност за неисправност пасоша или визе, нити је одговоран у колико пограничне или емирационе власти не одобре улазак, транзит или даљи боравак путника. Последице губитка или крађе пасоша током путовања,као и трошкове издавања нове путне исправе сноси путник. У случају плаћено путовања које није реализовано услед неисправности путне исправе или губитка током трајање програма путовања, путник нема право на рефундацију и сноси сву одговорност.

У случају одустајања од пута 15 дана пред полазак аконтација се не враћа.

За пасош Босне и Херцеговине, потребно је пре пута извадити визу у амбасади Египта у Београду, Сарајеву.

Организатор путовања задржава право промене програма током путовања из разлога: ( радног времена манстира, гужве у саобраћају, временских неприлика итд).

Путовање је поклоничког карактера, које изискује пристојност како у самом понашању, тако и у одевању.

Мушки поклоници у манастире могу ући (нпр. мајца,фармерице,тренерке, али никако бермуде, шорцеви, мајца на бртеле итд.)

Женски поклоници потребно је да имају мараму и скуњу.

Успон до Мојсијевог врха има карактер планинарске туре, тако да сваки путник се мора стриктно придржавати упустава из тог разлога сваки путник је у обавези да потпише изјаву да организатор путовања не сноси никакве последице уколико дође до било ког вида повреде.

Сваки путник је у обавези да буде члан планинарске организацје или удружења које организује путовање.

Неопходна опрема:

Пошто се манастир налази на 1400 метара надморске висине, а Мојсијев врх на 2500 метара, неопходно је имати слојевиту гардеробу јер у том временском  периоду на Синају ноћи су хладне .За успон до самог Мојсијевог врха, непоходна је квалитетна обућа, дубоке трекинг  ципеле, топла јакна, чеона лампа, капа, рукавице, мањи ранац.

• Пријава на телефон организатора : лиценцирани планинарски водич Драган Павловић +381 641674434

Oранизатор и водич по Синају : Јован Петровић   + 381 64 3509434

Листа електронске поште за Планинаре