Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 01.09.2018
Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: Grčka

           

                                                                       JEDRENJE I TREKING PO GRČKIM OSTRVIMA

                                                                                              SEVERNI SPORADI

                                          SKIJATOS - SKOPELOS - ALONISOS - KIRA PANAGIJA – SKIJATOS

                                                                                           01 – 08 septembar 2018

                                                    017

 Jedriti po grčkom moru, najlepšem moru u Evropi, osetiti topli vetar na licu i u kosi, blagodeti sunca i mora na koži i za sedam dana obići desetak ostrva, planinariti i pešačiti po njima  poseban je doživljaj. I sve to vreme imati na umu da su tim morskim prostranstvima jedrili Odisej, Jason i Argonauti, Feničani, najveći moreplovci drevnih vremena, kao i ratnici Persijanci i Sloveni i strašni gusari Saraceni!


1. dan - subota – VOLOS – TRIKERI

Jedrenje Severnim Sporadima započinjemo iz luke Volos. Od 15 sati je ukrcavanje na jedrilicu, koja je usidrena u marini Volosa.  Po upoznavanju sa jedrilicom, isplovljavamo i ispred nas je četri sata plovidbe do malog mesta Trikeri gde ćemo zanoćiti.

2. dan – nedelja – TRIKERI - SKIJATOS

Skiathos Town

Posle doručka podižemo sidro i plovimo do Skijatosa. Približavajući se Skijatosu susrećemo se sa neodoljivom arhitekturom morskih gradova, načičkane kuće sa plavim prozorima,  boje egzotičnog cveća koje vas zove i uske kaldrmisane uličice. Usidrićemo se do prelepe plaže Kukunaries. Ostaćemo par sati kupati se i uživati u tirkizno plavom moru. Posle kupanja plovimo  do mondenskog mesta Skijatos koje je i glavni grad, gde ćemo se usidriti . Veče ćemo provesti u obilasku taverni i uz čašu dobrog vina slušati zvuke buzukija.

                       

3.-dan – ponedeljak – SKIJATOS

 

Dan predviđen za kupanje i treking. Posle kraće plovidbe kupamo se na najlepšoj plaži celog Egeja, kako domaćini skromno kažu. To je čuvena Lalarija sa snežno belim oblucima, pod visokim klifom, gde nam samo galebovi prave društvo. Zatim nastavljamo plovidbu do Lugares plaže, gde se iskrcavamo i ko želi uz dogovor sa skiperom polazi na pešačku turu od 8 km na suprotnu stranu ostrva do grada Skijatos, gde će nas čekati naš brod. Ko ne želi da  pešači, vraća se jedrenjakom. Noćenje.

                    

4- dan – utorak – SKIATOS – SKOPELOS

Skopelos Grcka savrseno ostrvo putovanje 585x329

 

 Posle doručka jedrimo na istok, do ostrva Skopelos, koje je mnogo mirnije od prethodnog. Vezujemo se u maloj marini. Selo Glosa (na grčkom – jeziku), propelo se na brdu iznad i do njega vredi otići i gore večerati. Pogled na susedni Skijatos je nezaboravan. Prve asocijacije na ovo ostrvo zapadnog Egeja su plava i zelena boja, simboli bistrog mora i šuma koje pokrivaju obalu, a naravno i film Mama mia, zahvaljujući kojem je Skopelos postao jedna od najpopularnijih letnjih destinacija. Skopelos je nekada bio kolonija Krićana, tako da se na svakom koraku mogu videti ostaci iz antičkog doba. Verovali ili ne, ovde postoji čak 360 crkava, kapela i manastira, a u jednoj od njih, crkvi Svetog Jovana, koja je podignuta na visokoj steni iznad istoimene plaže, venčali su se glavni junaci popularnog filma. Ova mala bela građevina zbog toga je postala jedna od najvećih atrakcija, u kojoj se tokom leta obavi nekoliko stotina venčanja. Ona je nezaobilazna destinacija naše posete. . Veče provodimo u taverni „Pod Platanom“ ili u „Kastru“, uz orkestar koji izvodi staru grčku muziku – Rembetiko.

5. dan - sreda - SKOPELOS – ALONISOS (15 milja - 2,5 sata jedrenje, Hora, pešačenje po ostrvu).

skopelos grcka jedrenje

u Evropi, a dokaz za ovo su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana. Pored foka, ovde se mogu naći i delfini, retke vrste ptica i divljih koza. Alonisos i okolna ostrva i more su proglašeni za nacionalni pomorski park, koji je osnovan sa ciljem da se sačuvaju ugrožene vrste: sredozemna foka, divlje koze, lokalne Alonisos je manje poznato grčko ostrvo u Egejskom moru, koje zajedno  sa ostrvima Skijatos i Skopelos sačinjava skup ostrva Severnih Sporada. Krasi ga harmonija prirode i stanovništva –  čisto more, lepe plaže i bogata priroda. Kupamo se na nekoliko divnih plaža, koje vi odaberete. More oko Alonisosa je najčistije vrste galeba i divljih maslina.  Napravićemo i pešačku turu do Hore. Iznad Patitirija se, na najvišoj tački ostrva, nalazi mesto Hora (Chora), odakle možete posmatrati jedan od najlepših zalazaka sunca na Mediteranu. Do ovog mesta se dolazi strmim stazicama, za šta vam je potrebno 30-40 min, dok se asfaltiranim putem stiže za oko sat vremena. Hora je bio glavni grad ostrva do zemljotresa 1965. godine; ostaci tadašnjih kuća su pretvoreni u prelepe vikendice. Kafići i barovi na trgovima su otvoreni isključivo u letnjoj sezoni i posetiocima pružaju predivan pogled na celo ostrvo. Kasno po podne ako nam vreme I more dozvoljava možemo da odjedrimo do malog nenastanjenog ostrva Kira Panagija i tamo zanoćimo.

6. dan - četvrtak - ALONIZOS – KIRA PANAGIJA – SKIJATOS

51

Ako nismo imali prilike predhodnog dana da dođemo do ostrva Kira Panagija, onda ćemo posle jutarnje kafice i doručka isploviti ka ostrvu Kira Panagija. Kira Panagija je pusto ostrvo, gde nema ni signala za mobilni telefon, ali zato ima prelepo morsko jezero, fino ušuškano, gde se čuje samo blejanje ovaca i koza sa okolnih brda. Kupanje u jezeru. Zatim sledi povratak do Skijatosa gde ćemo noćiti.

7. dan - petak – SKIJATOS – VOLOS

 Prepodne kupanje na najpoznatijoj Kukunaries plaži na Skiatos. Nastavak plovidbe do matične luke Volos. Noćenje. 

8. dansubota VOLOS

Doručak, pakovanje, u 10 časova pozdrav, doviđenja i mirno more do novih avantura…

E P I L O G

Posle ovih  sedam dana provedenih na jedrilici i pređenih oko 170 milja (skoro kao preko Jadrana), stekli ste neko jedriličarsko iskustvo, verovatno postali bliskiji sa morem, naučili da se adekvatno ponašate na plivajućem apartmanu – jedrilici, i da se prema njoj ophodite kao prema dami, jer Englezi svoje jedrilice oslovljavaju sa „Ona”! Ako ste sve to prihvatili i ako Vam se ni jednom nije desilo da u more bacite neki metalni, plastični ili stakleni predmet, more će Vas i sledeće godine prihvatiti kao dragog gosta.
Naš veliki pesnički bard Mika Antić, zaljubljen u plava morska prostranstva, zaneseno je govorio: „More, more je peto godišnje doba!”, a ja dodajem: „I peta strana sveta!” I zato čuvajmo tu stranu sveta, koja je dostupna samo nama – jedriličarima!

Jedrilica na kojom ćemo ploviti je,, Beneteau 423,, : duga 13m, a široka 4m. Ima četri dvokrevetnih kabina, prostrani salon sa kuhinjom i frižiderom, tri kupatila sa toplom vodom i wc-om sa automatskim ispiračem, dok na palubi ima tendu da vas štiti od jakog sunca, sprejhud da vas štiti od prelivanja talasa, tuš na zadnjoj palubi, radio sa CD-om, televizor i DVD, stočić u kokpitu, satelitsku navigaciju i sve ostale neophodne istrumente.

NAPOMENA: Skiper može uz dogovor grupe da promeni dnevni plan jedrenja ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih prilika.. Takođe ceo program je podložan promeni i ako je lepo vreme uz dogovor sa grupom.

CENA TURE:

Jedrenjak ,, Beneteau 423,, – 8 osoba

1 kabina pramčana 350 eura po osobi ( francuski ležaj)

2 kabine krmene    330 eura po osobi  ( francuski ležaj)

1 kabina mornarska  310 eura po osobi ( ležaj na spratu jedan ispod drugog)

U cenu je uračunato : Transfer od Beograda do mesta ukrcavanja na brod i nazad do Beograda, obilazak svih pomenutih mesta, korišćenje jednog ležaja u kabini, usluga skipera, lučke takse, nafta i tehnička voda.

U cenu nije uračunat:  Hrana koju zajednički kupujemo i spremamo na jedrilici i lično putno osiguranje.

PRIJAVA uz akontaciju od 50 % od vrednosti zakupljenog aranžmana, a ostatak sume do polaska na turu.

Ako idete sopstvenim prevozom cena se umanjuje za 30 eura

Ako prijavljeni iz bilo kog razloga otkaže najam rezervisanog plovila, dužan je da obavesti organizatora ture, tako da će obzirom na nastalu situaciju biti terećen u iznosu:

30% cene najma ukoliko je rezervacija otkazana više od mesec dana pre najma.

100% cene najma ukoliko je rezervacija otkazana manje od mesec dana pre najma.

0% cene najma ukoliko klijent obezbedi zamenu za otkazanu turu.

Ukoliko je do otkaza rezervacije došlo zbog više sile, odnosno objekivnih razloga na strani klijenta ( smrt u porodici, zdrastveni razlozi, teška nezgoda..) uplaćeni iznos neće biti vraćen već se klijentu staviti na raspolaganju prvi slobodni termin istog plovila, ili će se izvršiti potpuni povraćaj uplaćenih sredstava ukoliko se obezbedi drugi putnik za navedeni termin.

U slučaju nemogućnosti raspolaganja plovila od strane organizatora zbog opravdanih razloga ( veće štete na brodu tokom predhodnih najmova), klijentu će se omogućiti: zamena plovila sa istim ili sličnim karakteristkama i opremom bez zakašnjenja ili će se vratiti 100% uplaćeni iznos

Prijava i ostale informacije: Dragan Pavlović tel:  +381 64 1674434,

                                               E-mail: drag_pav@yahoo.com