Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 15.08.2018
Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: Sveta Gora

ХОДОЧАШЋЕ СВЕТОГОРСКИМ СТАЗАМА СА ПРЕОБРАЖЕЊСКИМ УСПОНОМ НА АТОС

Манастири: Хиландар, Есфигмен, Дионисијат, Свети Павле, Скит Св. Ане.

                                  15- 19. aвгуст 2018. год.

 

Света Гора предворје рајa.

Ходање старим светогорским стазама и појање светогорских монаха довешће вас у једно узвишено духовно стање. Осетићете блажени мир, спокојство и све овоземаљске бриге и проблеми које сте понели са собом растопиће се у блаженству мира. Исти тај мир по повратку са Свете Горе поделићете са својим најближим.

ПЛАН ПУТА

  1. 15. 08. (среда)

Полазак мини бусом у 15,30. са малог паркинга општине Нови Београд.

18

  1. 08. ( четвртак)

У јутарњим сатима стижемо у Уранополис.

У 7.30 - подизање дозволе за улазак на Свету Гору и куповина бродске карте. Провера ранчева и ствари које се носе са собом, вишак ствари остављамо у мини бус. Ранац треба да буде лак за ношење (никако путне торбе или неке импровизоване торбе). У 9.30 укрцавање на брод и пловидба до луке Јовањица. Након 45-минутне пловидбе, силазимо са брода где нас чека Хиландарски мини бус и вози 10 км. до Хиландара. У Хиландарској гостопримници ће нас дочекати са кафом, водом, ратлуком и ракијом. Затим следи размештање по собама. Имамо неколико сати до почетка вечерње службе у 17 сати. За то време ћемо обићи манастирски комплекс и манастир Осфигмен који се налази 1,5 км од Хиландара.

2

 У 17.00 обавезно  присуство на служби у цркви Хиландарској, где ћемо на крају службе имати прилику да целивамо свете мошти. После вечере можемо се прошетати до пирга краља Милутина, видети маслину цара Душана и бити на обали мора где се налази и Хиландарска винарија. Ноћење.

13

  1. 08. ( петак) Јутарња служба почиње у 4.00 и траје до 7.30, топло препоручујем да тај осећај присуства не пропустите, јер ће те велике благодети добити. У 7.30 је ручак. Ако имамо среће да је отац Симеон ту онда ћемо обићи ризницу. После куповине сувенира у Хиландарској продавници , аутобусом идемо до Хилендарске луке где бродом идемо до Дафни (Дафни је светогорска лука, мало место које припада Кареји и у којем се налази станица светогорске полиције и царинарница). Имаћемо прилику да видимо са брода следеће манастире: Дохијар, Ксенофонт, Ксиропотам, Пантелејмон. По доласку у Дафни кратка пауза, па следећим бродом вожња до манастира Дионисијат. По обиласку манастира пешице крећемо ка Скиту Свете Ане, успут обилазимо и манастир Свети Павле. У скиту Свете Ане стижемо у вечерњим сатима.. Спавање на отвореном поред цркве у сопственим врећама.

НАПОМЕНА : Ко не жели да пешачи од манастира Дионисијат, бродом иде директно до скита СВ. Ане.

Укупно пешачење је од манастира Дионисијат до Скита Св.Ане је 5 км.

3

  1. 08. Субота

Ујутру  полазимо на ходочасни успон на врх Атос 2033 м. Направићемо већу паузу код крста на пола пута до врха где ћемо на извору допунити наше боце са водом. Затим настављамо успон и долазимо до Панагије (мала црква на 1500 мнв). Ту ћемо добити и ручак који монаси из Велике Лавре припремају. После заслуженог одмора полазимо на завршни успон врха Атос. До врха нам је потребно 1.30 сати. На врху нећемо бити сами, биће више стотина људи где ће многи од њих уз литургиско појање дочекати Преображење Господње на врху Атоса.  Ко се спрема за причест причести ће се на врху. Ко не жели остати на врху силази истог дана до  Скита Св. Ане и чeka јутро у цркви где се служи целу ноћ служба.То је једно посебно узвишено искуство које ћемо и ми осетити. Ко не може од умора на службу лећи ће поред цркве у сопственој врећи где ће га појање монаха одвести у блажени сан. И то је једно непоновљиво искуство.

710

  1. 08. Недеља.

Ујутру из Скита Св. Ане силазимо на пристаниште и бродом у 10 сати идемо до Дафне а одатле другим бродом до Оуранполиса где нас чека наш превоз. У Јерисосу правимо паузу за ручак и купање у мору и у 6 сати крећемо за Београд где стижемо следећег дана у раним јутарњим сатима.

12

Цена: 130 евра

Пријава уз аконтацију од 100 евра

У цену улази: пут са путаринама, вођење по Светој гори са спавањем и храном у појединим манастирима.

У цену не улази: Такса за улазак на Свету Гору која се плаћа на лицу места и свако понаособ је подиже уз пасош (такса износи 25е), превоз бродом на Светој Гори око 15 еура, путно осигурање, које свако за себе узима.

ОПРЕМА: ранац, лични прибор за хигијену, патике са добрим ђоном или планинарске трекинг ципеле, врећа за спавање, подметач, лагана јакна, обавезно батериска лампа, чутурица за воду и нешто хране.

НАПОМЕНА: За ову туру због успона на Атос морате да будете у доброј физичкој кондицији.

У случају одустајања имена путника су послата у Хиландар, замена се не може извршити и у том случају се аконтација не враћа.

Број места је ограничен .

Путници ходочасници могу повести и своје супруге, девојке стим што би за време нашег боравка на Свету Гору оне биле у Јерисосу или Уранополису. ( Договор са организатором због ограничених места у превозу.)

Пријава до 01. 08. 2017, како би  на време послао имена и бројеви пасоша ради регулисања дозволе за улазак на Свету Гору.

ИСПОВЕСТ И ПРИЧЕСТ У ХИЛАНДАРУ

Ко има жељу да се причести у Хиландару, треба да се припреми за причест. Исповедање у Хиландару врши духовник Хиландара отац Кирило на јутрењу од 04.00 до 05.30. Тада се може исповедити.

Савети за поклонике и шта је важно имати на уму

Ходочашће на Свету Гору није обично туристичко путовање.

Света Гора је место молитве и монашког тиховања и имајући то на уму избегавајте гласно комуницирање, певање непримерених песама и свако ометaње молитве.

Монахе ословљавајте са ''оче'', немојте их ометати у њиховим послушањима и досађивати им непотребним питањима.

У току свог боравка на Светој Гори будите прикладно обучени, чак и при највишим температурама није дозвољено ношење кратких панталона и атлет мајица.

При уласку у манастир упутите се у гостопримницу (Архондарики) где ћете сачекати да вас гостопримац понуди послужењем и упути у келије (уколико ноћите) или да вас одведе у цркве уколико ћете се само поклонити светињама. Већина манастира поседује агрегат и централно грејање, али је ипак потребно понети батеријску лампу.

Са собом понесите само најнеопходније да вам тежак терет не би представљао проблем на светогорским стазама.

На Светој Гори се не једе месо, али је чак и у току поста храна разноврсна. Немојте се плашити да ћете остати гладни.

У манастиру можете остати 24 сата уколико не постоји посебан благослов.

Са ваше стране било би лепо да оставите прилог наспрам ваших могућности. Уз прилог можете оставити списак имена живих и упокојених да би били помињани на Св. Литургији.

Готово сваки манастир има продавнице у којима можете купити књиге, разгледнице, бројанице, крстиће, тамјан, а такође и мед, вино и друге манастирске производе.

Сваки манастир на Светој Гори има телефонску говорницу. Картицу можете купити у манастирским продавницама .

Већи део Свете Горе покривен је мрежом мобилне телефоније

У манастирима пристојност налаже да устанете на јутарњу молитву која почиње веома рано u 4 часова по грчком времену, Ако вам је то прерано устаните бар на Св. Литургију која почиње између 5 и 6 часова.

На Светој Гори није дозвољен риболов и купање и мору.

У манастирима је леп обичај да се поклоници прихвате неког послушања. Можете помоћи монасима у кухињи око прања судова, чишћења келија, башти и сл.

За остале информације обратити се организатору и водичу.

Драган Павловић; тел. 064 167 44 34,

meјl: drag_pav@yahoo.com