Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 08.05.2018
Водич: Dragan Pavlović
Место одржавања: Sveta Gora

                                  СВЕТА ГОРА

               ХОДОЧАШЋЕ СВЕТОГОРСКИМ СТАЗАМА

                               ХИЛАНДАР

                     Есфигмен, Зограф, Костамонито, Кареја, Скит Светог Андеја, испосница Св. Саве

                                        08 –  11. Мај 2018

 

Шетајући светогорским стазама улазите у једну другу димензију живота. Осетићете унутрашњи мир који вас опија и приближава Господу. У дубини душе чућете шапутање анђела који вас окружују и прочишћавају ваше биће. Схватићете суштину и важност живота. Добићете такву снагу да ћете по повратку са Свете Горе све што сте започели завршити много брже и лакше.

11

07.05. понедељак. Полазак у 16.00 са малог паркинга Општине Нови Београд.

08.05. уторак. У јутарњим сатима стижемо у Уранополис. Следи подизање дозволе за улазак на Свету Гору и куповина бродске карте. Провера ранчева и ствари које се носе са собом, вишак ствари остављамо у мини бусу. Ранац треба да буде лак за ношење (никако путне торбе или неке импровизоване торбе).

 У 9.30 укрцавање на брод и два сата вожње до луке Јовањица. Након 45-минутне вожње, силазимо са брода где нас чека Хиландарски мини бус и вози нас 10 км. до Хиландара. У Хиландарској гостопримници ће нас дочекати са кафом, водом, ратлуком и ракијом. Затим следи размештање по собама. Имамо неколико сати до почетка вечерње службе у 17 сати. За то време ћемо обићи манастирски комплекс и манастир Осфигмен који се налази 1,5 км од Хиландара.

После вечерње службе је вечера. После вечере можемо се прошетати до пирга краља Милутина, видети маслину цара Душана и бити на обали мора где се налази и Хиландарска винарија. Ноћење.

1 7 20 1

09.05. Среда. Јутарња служба почиње у 4.00 и траје до 7.30, топло препоручујем да тај осећај присуства не пропустите, јер ће те велике благодети добити. У 7.30 је ручак. Ако имамо среће да је отац Симеон ту онда ћемо обићи ризницу. После куповине сувенира у Хиландарској продавници са свим стварима на леђима крећемо старом светогорском стазом до бугарског манастира Зограф, обилазимо манастир па даље настављамо пешачење до грчког манастира Костамонит. Укупно пешачење је 14 км. Смештамо се у манастир, присуствујемо вечерњој служби. Ноћимо у манастиру.

Manastir Zograf

10.05. Четвртак. Након јутарње службе и ручка, напустамо манастир и пешачимо 5 км. до манастирског пристаништа где чекамо брод. Бродом идемо до Дафни. Дафни је главна светогорска лука, мало место које припада Кареји и у којем се налази станица светогорске полиције и царинарница. По доласку у Дафни улазимо у аутобус који нас вози једно 10 км до Кареје. Смештамо се у скит Светог Андреја где ноћимо. Присутвоваћемо вечерњој и јутарњој служби. Истог дана обићићемо Кареју, (Кареја је главни административни центар Свете Горе у коме се налазе сви самоуправни органи), манастир Кутлумуш и испосницу Светог Саве.

1

11.05.Петак. После јутарње службе и ручка, аутобусом из Кареје идемо до Дафни а одатле бродом у 12,10 за Уоранополист где нас чека нас мини бус. Са овим је наше ходочашће завршено. У Београд са успутним паузама стижемо следећег дана у јутарњим сатима.

43904

Напомена: Света Гора није туристичка дестинација и у њој важе посебна правила која сваки ходочасник мора да поштује у противном не треба ни да улази на Свету Гору. Ово није туристичка тура. Није напорна, али да бисте ходочастили Светом Гором морате да будете у доброј кондицији.

Цена пута: 130 евра

Пријава уз аконтацију од 100 евра

У цену улази: пут са путаринама, вођење по Светој Гори са спавањем и храном у појединим манастирима.

У цену не улази: такса за улазак на Свету Гору која се плаћа на лицу места и свако понаособ је подиже уз пасош (такса износи 25е), локални превоз бродом на Светој Гори  око 15 евра, путно осигурање, које свако за себе узима.

ОПРЕМА: ранац, лични прибор за хигијену, патике са добрим ђоном или планинарске трекинг ципеле, јакна, кишна кабаница, мајице за пресвлаку, једна кошуља са дугим рукавима за улазак у манастирску цркву, батериска лампа, чутурица за воду и нешто хране.

У случају одустајања a имена путника су послата у Хиландар, замена се не може извршити и у том случају се аконтација не враћа.

Број места је ограничен.

Пријава до 10. 04. 2018, како би на време била послата имена и бројеви пасоша ради регулисања дозволе за улазак на Свету Гору.

ИСПОВЕСТ И ПРИЧЕСТ У ХИЛАНДАРУ

Ко има жељу да се причести у Хиландару, треба да се припреми за причест. Исповедање у Хиландару врши духовник Хиландара отац Кирило на јутрењу од 04.00 до 05.30. Тада се може исповедити.

Савети за поклонике и шта је важно имати на уму

Ходочашће на Свету Гору није обично туристичко путовање.

Света Гора је место молитве и монашког тиховања и имајући то на уму избегавајте гласно комуницирање, певање непримерених песама и свако ометaње молитве.

Монахе ословљавајте са ''оче'', немојте их ометати у њиховим послушањима и досађивати им непотребним питањима.

У току свог боравка на Светој Гори будите прикладно обучени, чак и при највишим температурама није дозвољено ношење кратких панталона и атлет мајица.

При уласку у манастир упутите се у гостопримницу (Архондарики) где ћете сачекати да вас гостопримац понуди послужењем и упути у келије (уколико ноћите) или да вас одведе у цркве уколико ћете се само поклонити светињама. Већина манастира поседује агрегат и централно грејање, али је ипак потребно понети батеријску лампу.

Са собом понесите само најнеопходније да вам тежак терет не би представљао проблем на светогорским стазама.

На Светој Гори се не једе месо, али је чак и у току поста храна разноврсна. Немојте се плашити да ћете остати гладни.

У манастиру можете остати 24 сата уколико не постоји посебан благослов.

Са ваше стране било би лепо да оставите прилог наспрам ваших могућности. Уз прилог можете оставити списак имена живих и упокојених да би били помињани на Св. Литургији.

Готово сваки манастир има продавнице у којима можете купити књиге, разгледнице, бројанице, крстиће, тамјан, а такође и мед, вино и друге манастирске производе.

Сваки манастир на Светој Гори има телефонску говорницу. Картицу можете купити у манастирским продавницама .

Већи део Свете Горе покривен је мрежом мобилне телефоније

У манастирима пристојност налаже да устанете на јутарњу молитву која почиње веома рано u 4 часова по грчком времену, Ако вам је то прерано устаните бар на Св. Литургију која почиње између 5 и 6 часова.

На Светој Гори није дозвољен риболов и купање и мору.

У манастирима је леп обичај да се поклоници прихвате неког послушања. Можете помоћи монасима у кухињи око прања судова, чишћења келија, башти и сл.

За остале информације обратити се организатору и водичу.

Драган Павловић; тел. 064 167 44 34

Е- mail:  drag_pav@yahoo.com