Планинарске новости

Претрага сајта

Датум: 22.09.2018
Водич: Pavlović Dragan
Место одржавања: Tibet

              201             

      TIBET 2018

 TREKING OKO SVETE PLANINE –  KAJLAŠ – BAZNI KAMP MONT EVEREST

 

                 22.09 – 14.10.2018

 

Svako naše putovanje je jedinstvena avantura kroz koju će putnici imati priliku upoznati zemlju, ljude i običaje iz prve ruke.

22.9.-23.9
1-2. dan: BEOGRAD – PEKING
Polazak avionom iz Beograda /let je u 12.25/ do Pekinga. U pekingu smo u 14.55 h i po sletanju transfer do hostela i smeštaj. Popodne privikavanje na vremensku razliku uz obilazak trga Tiananmen.
24.9

pekingkineski zid
3. dan: KINESKI ZID
Posle doručka, obilazak Kineskog zida.

25.9

4.dan: ZABRANJENI GRAD

Posle doručka, obilazak Zabranjenog grada, najveće i najbolje očuvanog kompleksa palata, smeštenog severno od trga Tiananmen. Danas je ovaj kompleks simbol luksuznog života kineskih vladara, koji su živeli odvojeno od prostog naroda, okruženi porodicama, dvorskim službenicima, slugama, konkubinama i drugom svitom. Tokom pet vekova Zabranjeni grad bio je sedište 24 vladara (14 iz dinastije Ming i 10 iz dinastije Cing). Politički centar bio je sve do 1912. godine. Pretvoren je u muzej 1925. godine. Ovo mesto postoji već 3200 godina. U večernjim satima transfer do železničke stanice i u 20.10 h polazak za Lasu – Tibet.

zabranjeni grad 49

26.-27.9

5-6. dan: PEKING – LASA (3600 m)

Dan vožnje. Prolazak kroz najživopisnije, gotovo nestvarne predele od kojih zastaje dah. Putovanje vozom na Tibet je posebna avantura. Vožnja traje 48 sati (spavaćim kolima). Najinteresantniji deo puta je trasa od Golmuda do Lase, sa 45 stanica. Na petoj po redu stanici od Golmuda voz dostiže 5068 m visinu i to je najviša tačka pruge. U kupema se za vreme vožnje na toj visini uduvava kiseonik. U Lasu stižemo u 16.00h gde nas dočekuje lokalni vodič. Transfer do hotela i smeštaj. Ostatak vremena koristimo za odmor i laganu šetnju i tu počinje naša aklimatizacija na 3600 mnv.

28.9

7.dan: LASA (Jokhan hram,Potala palata,Sera manastir)

Posle doručka, sa lokalnim vodičem krećemo u obilazak Lase. To je ujedno i aklimatizacija na toj visini.  Laganim hodom dolazimo do Jokhan hrama koji je i najpoznatiji na Tibetu. Imaćemo priliku da vidimo religiozne hodočasnike koji, ležeći na zemlji, uz mantru obožavaju statuu Jovo Bude, smeštenu u samom hramu. Zatim odlazimo do Potala palate, nekadašnjeg sedišta Dalaj Lame. Za popodne je planiran obilazak Sera manastir. Povratak u hotel, večera dobrodošlice, odmor i priprema za sutrašnji nastavak puta. Noćenje.

4potalanajlepsi budisticki hramovi 4

29.9

 1. dan: LASA – GJANCE (Gyangtse)253 km - 3 sata voznje, zatim

 ŠIGACE (Shigatse-3800 m) - 86 km - 1,5 sati voznje(Pelkor manastir)

Posle doručka u pratnji lokalnog vodiča sa transportnim vozilom krećemo u Šigace, drugi najveći grad na Tibetu, koji se nalazi na 3800 mnv. Ovo će biti spektakularna vožnja, sa obilaskom tibetanskog dragulja tirkizne boje svetog jezera Jamdrok na visini od 4450 m. Proći ćemo duž glečera Karo La i doći u grad Gjance. Imaćemo pauzu na obali jezera, radi aklimatizacije kako bismo nastavili put do grada Gjance, gde ćemo obići manastir Pelkor na 4050 m. Manastir ima 108 kapela raspoređenih na nekoliko spratova. Noćenje u Šigaceu.

152

30.9

 1. dan: ŠIGACE – SAKIA - TINGRI (Tashilunpo i Sakia manastir)

Na putu do Tingrija obilazimo: manastir Tanšilunmpo (sedište druge najveće inkarnacije Pančen Lame) i Sakia manastir koji ima veliku povrsinu i koji moze da primi oko 10.000 monaha. U Sakia manastiru smešteno je oko 40.000 spisa i sa najočuvanijim muralima i istorijjskim relikvijama. Noćenje u Tingriju.

01.10

10 dan: Tingri-Rongbuk manastir

 Nastavljamo put preko prevoja Gjaco La Pas (Gyatso La Pass) na visini od 5100 m. Ako vreme dozvoli imaćemo lep pogled na Mont Everest. Po dolasku u Lace pravimo pauzu za kupovinu hrane (sendviča), jer sledećeg jutra nećemo imati organizovan doručak. Dolazak u manastir Rongbuk, gde ćemo noćiti na visini od 5000 m, predviđen je za popodne. Ovu noć spavamo u šatorima ili guest house koje obezbeđuje naš lokalni vodič. Rongbuk manastir je i najviši hram na svetu 5000 mnv. U njemu žive 60 monaha i monahinja.

Himalaji

Imaćemo i lep pogled na pet najviših vrhova na svetu:

Mt. Everest, 8848 m.

Mt. Lhose, 8511 m.

Mt. Makalu, 8481 m.

Mt. Čo Ojo (Cho Oyu), 8154 m.

Mt. Šiša Pangma (Shisha Pangma), 8012 m.

 131

2.10

11 dan: EVEREST BAZNI KAMP 5200 m-SAGA

Rano ujutru, pre izlaska sunca, imaćemo magični pogled na vrh piramide Mont Everesta pokrivene kapom snega. U 6.00 ujutru polazimo mini busom od manastira 5km  do baznog kampa Everest 5200 m, odakle kreću mnoge ekspedicije na uspon na vrh Mont Everesta. Osetićemo atmosferu u baznom kampu. Prilika za fotografisanje. Dolazak  u Sagu je predviđen u večernjim satima. Noćenje u hostelu.

03.10

 1. dan: SAGA – DARCHEN 530km.

Posle doručka krećemo ka mestu Darchen. Put nas vodi uzvodno od reke Brahmaputra sve  do  jezera Manasoravar pa dalje do mesta  Darchen gde počinje Mt Kajlaš kora i gde će naš vodič organizovati 2 jaka za transport dela naše opreme. Spavanje u hostelu.

025

04.10

 1. dan: DARCHEN-DRIRAPUK

1-DAN- TREKING 20 KM

Drachen je na visini od 4574 m. Rano ujutru polazimo na koru i posle par kilometara dolazimo do Darchen doline gde će nas čekati vodič sa jakovima  i uzeti potrebne stvari koji smo pre toga dogovorili za transport na životinjama. Posle 2 sata dolazimo do zelene doline naseljene nomadima gde se možemo osvežiti nekim pićima do polaska na sledećih 2 sata hodanja koliko nam je potrebno do Drirapuka na 4920 m. Noćenje u šatoru ili u guest house.

165

05.10

14 dan: DRIRAPUK-DZULTRIPUK

2-DAN-TREKING 22 KM

Polazimo  rano jer nam je taj dan najduži za treking a i najteži  jer prelazimo preko prevoja  Dolma-la pass na visini od 5678m., a  odatle se spuštamo prema Lhachu dolini. Prolazimo I pored Gauri najvišeg svetog jezera smaragdne boje. Odatle nam sledi jos 4 sata hodanja do Džultripuka gde se nalazi Milirepa pećina.  Za ulaz u pećinu je limitiran broj ljudi . Sledi dobar odmor do sledećeg dana. Noćenje u šatoru ili u guest house.

06.10

15 dan:DZULTRIPUK-DARCHEN

3-DAN-TREKING 11 KM

Pre nastavka kore obilazimo Milarepa pećinu, ( Milarepa je najveći mistik I svetac za  tibetanski narod ),zatim sledi lak povratak u Darchen za koji nam je  potrebno oko 3 sata hodanja, gde nas  čeka naš prevoz sa vozačem. Noćenje u hostelu.

020

07.10

16 dan:DARCHEN-SAGA-530 KM

Voznja i spavanje u hostelu.

08.10

17 dan:SAGA- SHIGACE

Nastavak puta. Noćenje u Shigaceu.

09.10

18 dan: SHIGACE – LASA

U Lasi bi trebalo da stignemo oko 11.30. Po podne kupovina suvenira i pakovanje za sutrašni put.

10.-12.10

 1. – 20.dan: LASA – ŠANGAJ

Voz iz Lase polazi u 11.30 h. Vreme provedeno u vozu možete iskoristiti za čitanje neke dobre knjige. Hrana u vozu nije obezbeđena, ali postoji restoran u kojem možemo ručati i večerati.

sangaj

12.10

 1. dan: ŠANGAJ

U Šangaj stižemo oko 11.30h, transfer do hostela. Smeštaj. Popodne koristimo za razgledanje Šangaja i uživanje u jednom od mnogobrojnih restorana. Turističkim busom možemo obići nekoliko destinacija u Šangaju. Noćenje u hostelu.

13.10

21-.dan. ŠANGAJ

Nastavljamo razgledanja turističkim autobusom, kupovina suvenira, ručak. Polazak na  aerodrom oko 20 h.  poletanje aviona je pre ponoći.

1 6

14.10- 22.dan-ŠANGAJ-BEOGRAD/sletanje u Beogradu 11.25 h/

NAPOMENA: Za one koji ne mogu da idu na treking oko svete planine Kajlaš zbog fizičkih mogućnosti, ostaće u Darchenu i čekati povratak grupe.

Svaki prijavljeni učesnik će od organizatora dobiti spisak neophodne opreme za kretanje na određenim visinama za vreme trekinga na Tibetu.

CENA ARANŽMANA: 2470 eura + troškovi avio karte ( u dinarskoj protiv vrednosti NBS)

(u ovom momentu je povratna avio karta Beograd – Peking – Šangaj - Beograd sa Qatarom 450 eur. ali karta može biti najskuplja i do 600 eur. zato je treba ranije obezbediti po povoljnijom cenom)

PRIJAVA uz akontaciju od 600 eura, ostatak sume po dogovoru sa organizatorom.

Cena je rađena na osnovu 10 prijavljenih osoba.

U CENU JE UKLJUČENO:

- transfer u Pekingu i Šangaju od aerodroma do hostela i smeštaj                                           

- smeštaj na Tibetu u hostelima i hotelima  lokalne kategorizacije na bazi noćenja sa doručkom

- dozvole za ulaz i kretanje po Tibetu

- ulaznice za sve lokalitete na Tibetu navedene u programu

- lokalni prevoz po Tibetu sa vodičem koji govori engleski

- ulaznica za nacinalni park Everest

- organizacija smestaja i trekinga oko Kajlaša.

- vozna karta Peking – Lasa – Lasa – Šangaj

- šestokrevetni ležajevi u kabini voza

- 1 večera u lokalnom restoranu na Tibetu 

U CENU NIJE URAČUNATO:

-Avio karta Beograd –Peking i Sangaj- Beograd

- ulaznice za obilazak lokaliteta u Pekingu i Šangaju                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

-napojnice za vozače i vodiče na Tibetu

- napojnice za nosace I treking zivotinje

 - hrana za vreme trekinga

- 1 doručak u Rongbuk manastiru

- hrana u vozu, Pekingu i Šangaju

- piće

- kineska viza za one koji nisu državljani Srbije

- putno osiguranje

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

 • po potpisanoj izjavi ugovoreni–započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati
 • cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije.

U slučaju manjeg broja prijavljenih cena će se korigovati uz dogovor grupe.

NAPOMENE:

Prijave najkasnije 30 dana pre polaska.

Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.

U slučaju odustajanja, a kupljene avio karte i bukiran smeštaj na navedenim lokacijama, akontacija se ne vraća. Prijavljeni u tom slučaju treba naći zamenu.

.Svaka promena programa putovanja kod samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost organizatora putovanja ne predstavlja izmenu ugovorenog programa.

 • Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja programa usled objektivnih okolnosti).
 • Turu je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.
 • Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Smeštajne objekte u ovom programu kategorisala je Turistička asocijacija zemlje koju posećujemo.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu puta je najkasnije 10 dana pre polaska.
 • U slučaju promene na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava organizator zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiju. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (krađu, gubitak stvari…) ili bolest putnika.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
 • Postoji mogućnost promene itinerera na letovima, promene ruta putovanja, ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.

Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata u slučaju odustajanja nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija

 • Učesnici ture moraju biti psihofizički spremni za put, kao i na eventualne promene i improvizacije na terenu.
 • Kalkulacija je rađena na bazi od minimum 10 prijavljenih putnika; ukoliko se prijavi manji broj putnika, putovanje se može realizovati uz povećanje čitavog iznosa putovanja u odnosu na broj putnika u cilju pokrivanja svih troškova organizatora putovanja uz saglasnost putnika.
 • Ukoliko putnik otkaže putovanje mesec i više dana pred polazak na put, da bi povratio uplaćena sredstva može naći zamenu, u protivnom organizator ima pravo da zadrži novac za organizacione troškove, a to je 30% od ukupne cene koštanja ture.
 • Ukoliko putnik otkaže putovanje u kraćem periodu od mesec dana pre puta, može pronaći zamenu, ali nema pravo na povraćaj novca, ukoliko je organizator putovanja međunarodne i lokalne avio karte i troškove putovanja u vidu ekskurzija, hotela, transfera i lokalnih vodiča već isplatio lokalnim agentima u zemlji u koju se putuje.

 

 

PRIJAVA ORGANIZATORU PUTOVANJA: Dragan Pavlović, tel:+381 641674434,  0112270877,   E-mail:  drag_pav@yahoo.com

Marina Maksimović, tel: +381638048431

 

 

BIOGRAFIJA

Dragan Pavlović

Planinar od 1986. godine. Član PSK Kopaonik. Završio letnju i zimsku školu alpinizma i školu speleologije. Planinarski vodič PSS, m.br. 213.

Učesnik visokogorskih uspona u crnogorskim i albanskim Prokletijama i uspone na najviše vrhove Evrope (Mont Blan, Gros Glokner, Grand Paradizo, Grand Venediger, Monte Rosa). Učesnik ekspedicija: Kavkaz, Afrika, Himalaji.

Vodio visokogorske uspone: Iran, sa usponom na Damavand 5672 m, Peru – Andi, Ausangate 6372 m, Kavkaz - Elbrus 5642 m, Ekvador - Kotopaksi 5897 m, Pamir - Pik Lenjin 7134 m, Maroko - Visoki Atlas, Peru- vulkan Misti 5880 m, Gruzija – Kazbek 5033 m, Tibet - treking do baznog kampa Mont Everest.

Plovio od izvora do ušća Amazonom. Vodio treking kroz prašumu Venecuele do Anđeoskog vodopada (najvišeg vodopada na planeti), Inka treking do Maču Pikču u Peruu. Meksiko- treking u podnožju vulkana Popokatepetl. Tibet – treking oko svete planine Kajlaš.