Планинарске новости

Претрага сајта

Водич: Јован Ђокић

П О Х О Д

ОРАШАЦ – КОСМАЈ (626 m)

КАРАЂОРЂЕВИМ СТАЗАМА

  1. ОКТОБАРА 2017.

 Полазак у 07:20 са стајалишта  „ЛАСТА“ код Аутокоманде на аутопуту. .Релација превоза: Београд / аутопутем –   Младеновац, даље бус за Орашац у 08:55 .

Обилазак спомен чесме у Марићевића јарузи и изложбе у ОШ “Први српски устанак” , до 09.30.

Средње напорна пешачка тура (укупна дужина око 21 км, за око 7 часова умереног хода) : Орашац - Раниловац – Лупоглав (462 м) – споменик палим ратницима у другом светском рату – близу врха Космаја (626 м) – споменик из НОБа -  ресторан “Пикник” .- превој, где је стајаиште аутобуса или Змајевац.

Повратак  у 17:00, преко Младеновца за Београд до 20:00.

 Цена: редован превоз или беспатно за лица преко 65 године са БУС плус. Од Младеновца до Орашца је 160 дин.

 Остале информације на :  064/285-1572                                           

ВОЂА АКЦИЈЕ Јован Ђокић, планинарски води

МАРИЋЕВИЋА ЈАРУГА

Спомен - чесма се налази на локацији "Марићевића јаруга" недалеко од цркве. Подигнута је 1954. године поводом 150-годишњице првог српског устанка. Чесма је део веће целине у виду подзида саграђеног од камених блокова. На средњем делу овог меморијала налазе се три лучно засведене мермерне плоче. На средњој је уклесан текст:  НА ОВОМ МЕСТУ 15. ФЕБРУАРА 1804. ГОДИНЕ ПОДИГНУТ ЈЕ ПРВИ СРПСКИ СУТАНАК   На левој и десној плочи уклесано је по четири стиха из познате песме "Почетак буне на дахије". На десној страни каменог подзида постављена је бронзана плоча са ликом Карађорђа у високом рељефу, уоквиреним текстом ВЕРХОВНИ ВОЖД НАРОДА СЕРБСКОГ. Лик Карађорђа је моделовао Раја Николић, скулптор из Аранђеловца. Рељеф "Заклетва устаника" З. Миладиновића и М. Рајића поводом два века востаниа сербског поставило је Задужбинско друштво "Први српски устана

         Kosmaj  je niska planina (626 m) , oko 50 km južno od Beograda i 12 km sevrozapadno od Mladenovca. Istočno od Kosmaja prolazi železnička pruga Beograd – Niš (lokalni i putnički vozovi staju u selu Đurinci, odakle je do Kosmaja oko 6 km) i regionalni put Beograd – Ralja – Mladenovac.      

            Legendarna planina naše prošlosti, gnezdo sokolova po narodnoj pesmi. Pripada gromadnim  planinama, vulkanskog porekla, što se i danas vidi po kupastim brdima koja ga okružuju.  Kosmaj se prostire na teritorije opština Sopot i Mladenovac.  Ime je dobio po staroj srpskoj reči za dlaku “Kosma” . u  prenosnom smislu znači šumovita planina. Preko planine je išao stari put za Kragujevac. Duž ovog puta nardodno predanje vezuje smrt despota Stefana Lazaravića. Који је умро на путу, у селу Стојник, Црквине.