Почетна

Претрага сајта

   Добродошли на званичну страницу
 Планинарско-скијашког клуба
"Копаоник" Београд

Прочитај више
 

Планинаримо заједно !

Најаве планинарских акција Драги пријатељи, чланови ПСК „Копаоник” Београд и сви љубитељи природе Планинарско-скијашки клуб „Копаоник” сваког викенда организује више разноврсних и веома атрактивних планинарских акција у земљи и иностранству, скијашких и активности из оријентиринга, али и упознавање са дивљом јестивом флором и фауном.

 

Прочитај више

Копаоник

О планини Копаоник
Копаоник је највећа планина Централне Србије, пружа се раз гранатим гребеном у дужини од 82km, правцем од подбрђа изнад Косовске Митровице, у правцу северозапада, преко низа вр хова виших од 1.600 m, до највишег дела масива, тзв. са познатим врховима: Гобеља (1.934 m), Караман- Вучак (1.936 m), Суво Рудиште (1.976 m) и Панчићев врх (2.016 m).

Прочитај више
 

Планинарски дом

О планинарском дому
Скијашко-планинарски дом "Копаоник" (скраћено СПД "Копаоник") налази се у средишту туристичког центра Копаоник на локацији Марина вода (1720 мнв), поред асфалтног пута. Капацитет дома је 55 лежаја..

Прочитај више
 

Састанци клуба 


Састанци с чланством одржавају се сваког понедељка у термину од 19:30 - 20:30 у сали МЗ Теразије на локацији Теразије 46. Учлањење у Друштву могуће је у наведеном термину.. 

Прочитај више
 

Оријентиринг

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће време треба да пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. Такмичари на основу свог знања и искуства у читању карте доносе одлуку о томе којим правцем се треба кретати како би се најбрже стигло до задате контролне тачке.Оријентиринг је спорт за све, а такмичарске категорије су од 10 година па све до 65 и више. Поред такмичарског, оријентиринг представља и породичну разоноду јер се њиме могу бавити истовремено све генерације.

Прочитај више
 

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Предстојеће акције

Планинарење
07 октобар 2023

KOSMAJ, KRUŽNA STAZA ,10 km 7.10.2023

Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда
Планинарење
08 октобар 2023

ДЕСПОТОВИМ СТАЗАМА - КОСМАЈ

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: КОСМАЈ
КОСМАЈ ДЕСПОТОВИМ СТ
Планинарење
08 октобар 2023

ЗЛАТИБОР-Семегњево

Водич: Боро Пишчевић
Место одржавања: ЗЛАТИБОР-Семегњево
ЗЛАТИБОР-Семегњево планинарско-печуркарски излет  
Планинарење
15 октобар 2023

FRUŠKA GORA (kt.470 m) - Banja Vrdnik

Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: Fruška gora
                     
Планинарење
15 октобар 2023

TREŠNJA -PARCANSKI VIS - BARAJEVO, 18 km, 15.10.2023.

Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда
Планинарење
21 октобар 2023

DELIBLATSKA PEŠČARA - Boje ruja - Čardak

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA SRBIJA, DELIBLATSKA PEŠČARA
   PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO
Планинарење
03 новембар 2023

SLAVONSKE PLANINE, PAPUK Ivočka glava (913 m) – KRNDIJA (556 m) ***Manifestacija - Dani vina u Kutjevu***

Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA HRVATSKA, KUTIJEVO
   
Планинарење
05 новембар 2023

LIPOVIČKA ŠUMA, KRUŽNA,12,km, 5.11.2023.

Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда
Планинарење
29 децембар 2023

ЛУТРАКИ - КАЈМАКЧАЛАН

Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН
ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН од 2
Датум: 05.11.2023
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

ПЛАНИНАРСКО-СКИЈАШКO ДУШТВО “КОПАОНИК” БЕОГРАД
www.psd-kopaonik.org.rs

О Р Г А Н И З У Ј Е
БЕСПЛАТНУ ПЕШАЧКУ ТУРУ У ОКОЛИНИ БЕОГРАДА
ЛИПОВИЧКА ШУМА ,КРУЖНА
5. НОВЕМБРА 2023.

Полазак аутобуса Ласта 560 са окретнице на Бановом брду у 09:10 за Барајево.
Учесници сами регулишу превоз. Лица старија од 65 година, са годишњом БУС плус не плаћају превоз. До окретнице долазе :12, 13, 37, 50, 57, 56, 85, 88, 531, 532

Лака пешачка тура (дужина око 11км, висинска разлика око 100 м): Липовичка шума од водоторања - мотел "Липовица" и Коњички клуб – лево у шуму поред пута, на југ, за Барајево, на око 2 км десно на запад, поред потока и викенд насеља, уз прелазе преко потока, око 3,5 км, десно шумским путем, на север до Мељака и ресторана "Код Момчила", где ћемо одморити. Прешли смо око 8 км. Овде се може одустати и ући у бус од Лазаревца и други.

Да краја стазе остаје још .око 3 км, за бус из Барајева.

Повратак аутобусом „Ласта“ кроз Липовичку шуму, Ибарски пут, Петлово брдо – Видиковац - Жарководо до окретнице на Бановом брду.

Могу да иду и нечланови, ако процене да могу прећи ову деоницу.
Пријава и упис је у току вожње аутобусом до Липовачке шуме.

Јован Ђокић , планинарски водич, 064 285 1572

Sl.1 Стаза пешачке туре на ТК 1:50.000 u Lipovačkoj šumi

Sl.2. Група на почетку стазе, 14.11.2021

Одлике: У Липовичкој шуми има највише стабала цера, јасена, клеке, бреста, багрема, као и разног шибља. На косама и уским долинама - у Крићевици, Врелини, Дољанском потоку, Буковцу, Крушику, Тасићу и другим местима, расте углавном храст. Поред листопадне шуме, које има највише, у задње време се све више засађују и четинари, што ову шуму чини још лепшом и привлачнијом, па је тако Липовица проглашена за једно од најлепших излетишта надомак Београда.

У Липовици се налази узгајалиште расних коња, а оно се налази у склопу шумског газдинства ЈП „Србијашуме“. Ловиште обилује многобројном и разноврсном дивљачи - срнама, муфлонима, зечевима, фазанима, лисицама, јаребицама и другом дивљачи. У Липовици је основана фазанерија у којој се гаје фазани и за друга ловна подручја.

Положај шуме доминира овим крајем - са њених пропланака пружа се изванредан видик на ближу и даљу околину, на Београд, али и на планине Шумадије - Авалу, Космај, Букуљу, Сувобор, Маљен, Повлен, Медведник, Јагодњу, Цер, па и на сам Срем и Фрушку гору.[3]

Клима делује снажно на биљни свет, ветрови дувају најчешће зими из правца југозапада, а лети са запада и и северозапада. Просечна годишња температура је 11,7°С. На развој шуме на овим теренима знатно утиче влага, ветар, светлост, као и органски чиниоци, потом надморска висина, нагиб, конфигурација терена, геолошка подлога, биљни и животињски свет овог краја и други фактори.[2]

Данас се шума као излетнички и рекреативни центар слабо користи, мада за то постоје врло добри услови. Шума се пречишћава од шибља, кроз њу су просечене широке праве стазе (просеци). Многи делови шуме се крче, а засађују се нова стабла.

Када се буду уредиле стазе ради лакшег пролаза кроз шуму, довела вода и изградили угоститељски објекти, Липовица би могла да постане веома привлачно и занимљиво излетиште Београда и околине.[3]

Sl.3

Sl.4

Sl.5